Ammattinyrkkeilijä Edis Tatli astelee lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa New Yorkissa kehään uransa suurimpaan otteluun Teofimo Lopezia vastaan. Tatlin uraa aitiopaikalta seurannut nyrkkeilyselostaja Jani Rajalin nostaa esiin Tatlin vahvuuden nostaa tasoaan kovissa paikoissa.

Muhkean ottelupalkkion lisäksi kohtaamisessa on panoksena myös mahdollisuus iskeä seuraavaksi MM-tittelistä. Suuressa nosteessa oleva 21-vuotias Lopez aikoo iskeä tuohon saumaan, mutta hondurasilaisyhdysvaltalaisen kukistaminen nostaisi Tatlin suurempaan kansainväliseen valokeilaan.

– Tämä on ehdottomasti Ediksen isoin ottelu, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Tämä on käyntikortti maailmalle, Jani Rajalin toteaa SuomiUrheilu.comille.

Tatli on nyt 31-vuotias pitkäaikainen Euroopan mestari. Nuoren sankarin kohtaaminen saa myös selostaja Rajalinin palaamaan ajassa taaksepäin.

– Aika paljon ajattelen sitä, että kaveri on 21. Muistan kun Edis aloitti nuorena miehenä, olen selostanut käytännössä kaikki Ediksen matsit. Mitä Edis oli 21-vuotiaana ja mitä Edis on nyt, siinä on hirveä ero, Rajalin muistuttaa.

Otteluiden määrässä Tatli on luonnollisesti huimasti edellä Lopezia, mutta viime aikojen ottelutahti on nuorella miehellä huomattavasti tiuhempi.

– Vaikka ammattinyrkkeilyssä otellaan harvakseltaan amatöörinyrkkeilyyn verrattuna, niin Ediskin kertoi sparranneensa tätä matsia varten 76 erää. Ammattinyrkkeilijä voi otella kaksi tai kolme matsia vuodessa ja niissäkin voi vetää kaverin pystyyn ekassa erässä tai voittaa muuten helposti. Tärkein työ tehdään aina valmistautuessa siihen tulevaan otteluun, sparratessa ja peruskuntokaudella, Rajalin muistuttaa.

Tatli on itse suunnitellut etukäteen lähtevänsä rauhallisesti ja vastustajaa tarkkaillen. Rajalin toivoo näkevänsä tämän ottelua selostaessaan.

– Tässä ottelussa alku on tärkeä. Ediksen pitää saada kaveri turhautumaan jollain tavalla. Sitten se alkaa repimään ja riuhtomaan. Lopezilla ei ole kokemusta pitkistä otteluista. Edis taas on ollut vaikka kuinka monta kertaa 12-eräisessä, Rajalin pohtii.

”Edikseltä löytyy se ylimääräinen pykälä”

Tatli on otellut kerran aiemmin urallaan kevytsarjan MM-tittelistä. Vuonna 2014 Hartwall Arenassa käydyssä WBA-liiton tittelikamppailussa Kuuban Richar Abril vei voiton tuomariäänin 114–114, 112–116, 111–117. Selostaja Rajalin nostaa ottelun yhdeksi Tatlin uran parhaista. Rajalin povaa Tatlille menestystä, mikäli suomalainen on yhtä kovassa iskussa kuin Abril-ottelussa tai vuoden 2015 voitokkaassa EM-ottelussaan ranskalaista Yvan Mendyä vastaan.

– Abril on aivan aliarvostettu maailmalle, koska hän ei ollut kuuluisa. Se taas johtuu siitä, että hän oli niin hyvä, että moni ei halunnut otella häntä vastaan. Edis meni hienosti häntä vastaan pitkään ottelun.

– Ja Mendy on otellut todella isoissa matseissa. Ne erät, mitä Edis hallitsi Mendyä vastaan, Edis oli suorastaan ylivoimainen, Rajalin arvioi.

Joka tapauksessa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä nyrkkeilyfaneilla on mahdollisuus nähdä erittäin kova ottelu. Selostajan vaakakuppi painuu kutenkin ennakkoon kokeneemman Tatlin puolelle.

– Päivän kunto vaikuttaa. Ja prässi. Edis on myös äärimmäisen kova nyrkkeilijä. Kun tarvitsee sen yhden pykälän, niin se aina löytää. Edis voi ottaa jotain suhteellisen helppoa italialaista vastaan, joka ei hänelle pärjää. Mutta nyt kun siellä on kova ottelija vastassa, niin Edis taas pystyy nostamaan omaa osaamistaan, Rajalin päättää.

Suora lähetys New Yorkin nyrkkeilyillasta alkaa Viaplayssa la-su-yönä klo 04.00 Suomen aikaa. Illan selostaa Jani Rajalin, asiantuntijana toimii Juho Haapoja.