Jo 26. kerran järjestettyyn Ampumaurheiluliiton vuoden suurimpaan lasten ja nuorten tapahtumaan eli ilma-aseiden Kultahippufinaaleihin osallistui noin 300 nuorta urheiluampujaa, jotka edustivat 44 seuraa. Kultahipputoiminnaksi kutsutaan ampumaurheilun alle 14-vuotiaiden seuratoimintaa.

– Näitä kisoja on hienoa katsoa, sanoi Juho Kurki, joka tuli Saloon suoraan Pekingin maailmancupista.

Päivän komeimmista tuuletuksista vastannut Viivi osallistui Kultahippufinaaleihin nyt toisen kerran.

– Kivointa on ollut ampuminen ja kaverit, hän jatkoi.

Maailman kiväärivalioiden joukkoon kuuluva Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) seurasi Salon Kultahippufinaaleja hyvin fiiliksin ja jakoi palkintoja. Hän oli ensimmäisen kerran mukana Kultahippufinaaleissa vuonna 2002 Hämeenlinnassa ja sijoittui 43:nneksi. Hän voitti 14-vuotiaiden sarjan Härmässä. Kurki ampui tuolloin ilman tukea.

Edellisen kerran Kurki, 27, vieraili tapahtumassa, kun se järjestettiin Hämeenlinnan Iittalassa vuonna 2015.

– Erityisesti tykkäsin joukkuekisoista. Ne ovat oikeasti jännittäviä kisoja, ja niissä nähdään kivoja ilmeitä ja tuuletuksia, Kurki sanoi sunnuntaina Salohallissa. Hän tuli Saloon suoraan Pekingin maailmancupista, jossa hän sijoittui viime viikolla 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa hienosti kuudenneksi.

Kurki on mukana seuransa kivääriampujan Alexandra Rosenlewin valmennustoiminnassa. Rosenlew, 14, on ampunut nyt neljän vuoden ajan, ja Salon kisat olivat hänen viimeiset ilma-aseiden finaalinsa. Hän osallistuu vielä heinäkuussa Hyvinkäällä järjestettäviin ruutilajien finaaleihin, ja sitten on kultahippuikä takana.

– Ihan hyvä fiilis on. Hyvin on mennyt, hän viittasi kolmeen peräkkäiseen ilmakiväärin Kultahippuvoittoonsa.

– Seuraavaksi alan harjoitella pienoiskivääriä. Meillä on tehoryhmän leiri ensi viikolla Inkoossa. Siitä se alkaa. Nuorten SM-kilpailut ovat elokuussa Mikkelissä. Kesälomalla ammun ja autan isovanhempiani puutarhatöissä sekä opettelen äitini kanssa paalikoneen käyttöä ja tekemään rehua, seiskaluokan pian päättävä Rosenlew kertoi kesäsuunnitelmistaan. Rosenlew on voittanut tämän vuoden aikana kaksi 16-vuotiaiden SM-kultaa ja kirjannut nimiinsä kaksi SE:tä.

Salon Kultahippufinaaliin Ilmoittautuneet lapset ja nuoret ampuivat kaikkiaan 443 kilpailusuoritusta. Finaaliin tultiin avoimien aluekisojen kautta. Huoltajat ja tukijoukot mukaan luettuna tapahtumassa oli mukana noin 600 kisavierasta. Kilpailussa ammutaan ilmakiväärillä ja -pistoolilla.

Valtakunnallisia ilma-aseiden Kultahippufinaaleja on järjestetty vuodesta 1994 lähtien.

Lähde: Ampumaurheiluliitto