Jukka Keskisalon valmennettava upeaan voittoon – Iivo Niskasen kilpailu päättyi järjestäjien virheeseen: ” Olemme vilpittömästi pahoillamme”

© Kuva: Juha Tamminen

Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen ja Vasa Iddrottssällskapin Camilla Richardsson eivät olleet yllätettävissä Helsinki City 5 -maantiejuoksussa. Kumpikin karkasi haastajiltaan heti alkumatkasta ja juoksi ylivoimaiseen voittoon.

Piesanen nousi kärkeen puolen kilometrin juoksun jälkeen ja tuli maaliin ajassa 14.31. Eroa samalla ajalla toiseksi ja kolmanneksi juosseisiin Lahden Ahkeran Hannu Granbergiin ja Martti Siikaluomaan kertyi 23 sekuntia.

– Näin hyvätasoinen maantievitonen ei mene pelkkänä treeninä. Kyllä tähän vähän harjoitusta kevennettiin. Viime vuoden ajasta (14.53) ei lähtenyt ihan niin paljon kuin ajattelin, kun reitille oli tullut ylimääräinen mäki, Piesanen tuumi SUL:n tiedotteessa,

Seuratoverit Granberg, Siikaluoma ja neljänneksi juossut Ossi Kekki ratkoivat keskinäisen järjestyksen kisan lopussa.

– Odotettu kisa. Jaakko löi lujaa heti alussa. Me muut yritettiin sinnitellä perässä, mutta jo puolen kilometrin jälkeen jäätiin ratkomaan Lahden Ahkeran sisäisen kisan järjestyksiä, Granberg sanoi.

Richardsson noudatti valmentajansa Jukka Keskisalon ohjetta vauhdin suhteen. Hän voitti kilpailun ajalla 16.28. Forssan Salaman Janica Rauma oli toinen 40 sekuntia kärjestä ja seuratoveri Annemari Kiekara kolmas 1.05 minuuttia kärjestä.

– Puhuin Jukan kanssa, että juoksen ensimmäisen kilometrin kolmeen minuuttiin ja 15 sekuntiin. Se meni sekunnin hitaammin, eli ihan hyvin. Matkalla oli hyvä miesporukka, jonka kanssa juoksin. Ei tarvinnut yksi vetää, Richardsson sanoi.

Niskanen harhautui reitiltä, Haverinen: Järjestelyt pettivät

Olympiavoittaja Iivo Niskasen kilpailu Helsinki City Run -puolimaratonilla päättyi pettymyksen. Hän harhautui väärälle reitille 16,5 kilometrin kohdalla ja juoksi lopulta noin 26 kilometriä. Kilpailun johtaja Markku Haverisen mukaan kyse oli kilpailun järjestäjän virheestä.

– Tällaisessa juoksussa juoksijan tehtävä on juosta, eikä miettiä reittiä. Tässä kohtaa meidän järjestelyt pettivät ja Iivo pääsi väärälle reitille. Olemme vilpittömästi pahoillamme, ja esitimme anteeksipyynnön Iivolle, Haverinen sanoo.

Niskanen juoksi tunnin ja 10 minuutin loppuaikaan tähtäävää vauhtia ja harmitteli, että kisa ei tuonut tavoitteena ollutta tulosta.

– Erkaannuttiin vissiin maratonreitille, kun ei ollut näköyhteyttä ykkösenä juosseeseen ja juoksin yksin, kun oli n toisena. Olisiko tullut juostua sellaiset 26 kilometriä täysillä, Niskanen harmitteli.

Helsinki City Run -puolimaratonin voitti kenialainen Ibrahim Mukunga ajalla 1.10.24. Gamlakarleby IF:n Jan Kaas oli toinen ennätyksellään 1.11.33 ja Lahden Ahkeran Jussi Utriainen kolmas ajalla 1.12.07. Naisten puolimaratonin voitti Venäjän Jelena Tolstyh ajalla 1.19.45. HIFK:n Maria Söderström oli toinen ajalla 1.20.24.

Helsinki City Marathonin miesten kilpailun voitti Viipurin Urheilijoita edustava kenialainen Robert Magut ajalla 2.27.09. Magut kukisti 31 sekunnilla toiseksi juosseen Etiopian Getnet Melen. Finnish Marathon Runnersin Henri Ansio oli kolmas ennätyksellään 2.27.57. Aiempi ennätys oli kaksi vuotta sitten juostu 2.28.41.

– Se meni hyvin, Etelä-Afrikassa juostavaan klassiseen 90 kilometrin Comrades-ultrajuoksuun valmistautuva Ansio sanoi.

Helsingin Jyryn Katarina Skräddar uusi naisten kilpailun viimevuotisen voiton ennätyksellään 2.50.56.

Lähde: Urheiluliiton tiedote