Suomen Squashliiton tekemän hallitutkimuksen mukaan squash on maassamme kasvussa. Suomen 61 squashhallista reilu puolet vastasi kyselyyn.

36 % kyselyyn vastanneista halleista kertoi, että squashin liikevaihto oli viimeisen kolmen vuoden ajalla ollut kasvussa. Lisäksi 30 % halleista kertoi tilanteen pysyneen jotakuinkin ennallaan. Ainoastaan 15 % halleista ilmoitti, että squashin pelaaminen on vähentynyt. 19 % halleista ei osannut varmuudella sanoa kehityksen suuntaa.

Kyselyn perusteella oli havaittavissa selkeä trendi hallien ja seuran yhteistyöstä. Jos hallilla oli seura, ja etenkin hyvin toimiva seura, myös hallilla meni taloudellisesti hyvin. Tämä korreloi myös siinä, minkälaisia etuja seura sai hallilta. Jos edut olivat hyviä, eli seura sai hallilta kohtuullisen hyvät seura-alennukset kenttähinnoista, se vaikutti myös hallin kokonaistulokseen, eli edut sitouttivat harrastajia pelaamaan enemmän. Suomen uusimmat kentät löytyvät Helsingin Puistolasta, jonne kentät valmistuivat 1,5 vuotta sitten. Tällä hetkellä uusia kenttiä joko rakennetaan tai suunnitellaan usealle eri paikkakunnalle. Helsingin Myllypuroon valmistuu kesän aikana kolme uutta kenttää. Hyvinkään uuteen monitoimihalliin sekä Jyväskylän uudelle hippokselle kentät on jo piirretty. Lisäksi uusia kenttiä kaavaillaan ainakin Vierumäelle sekä Tuusulaan.

Squashliiton toiminnanjohtaja Mika Monto näkee hallitilanteen varovaisen positiivisena.

– Emme ole juurikaan menettäneet enää kenttiä tällä vuosikymmenellä. Nyt olemme tehneet pari vuotta määrätietoista työtä etenkin seurojen ja viestinnän eteen, mikä näkyy jo nyt harrastajamäärän kasvuna useilla paikkakunnilla ja uusien kenttien suunnitteluna. Iso pyörä ei ole vielä koko voimallaan pyörähtänyt, mutta olemme oikealla tiellä ja oikeassa suunnassa.

Monto näkee hallien roolin keskeisenä seuratoiminnan mahdollistajana.

– Hallien näkökulmasta katsottuna seuran olemassaolo ja toimiva vuoropuhelu seuran kanssa on olennaista. Siellä, missä halliyrittäjä näkee seuran merkityksen ja näkee seuran tukemisen investointina, myös halli voi paremmin. Meillä on muutama paikkakunta, missä halli pitää tiukasti kiinni esimerkiksi täysistä kenttähinnoista, jolloin sekä halli että seura voivat huonosti. Onneksi suurin osa ymmärtää yhteistyön dynamiikan. Toisaalta, hallit, joilla ei ole seuraa, voisivat itse alkaa aktiivisesti järjestämään toimintaa. Maassamme on osaavia valmentajia, jotka voisivat tulla vetämään esimerkiksi alkeiskursseja tai viikkoharjoituksia.

Suomesta löytyy tällä hetkellä 139 squashkenttää 61 hallilla. Kenttämäärällä mitattuna Suomen suurin halli on Merihaan Pallohalli Helsingissä yhdeksällä kentällä. Squashia pelataan ympäri Suomen. Maan pohjoisin kenttä löytyy Muonion Olostunturilta.

Squashia harrastaa maailmalla noin 20 miljoonaa ihmistä.

Lähde: Suomen Squashliiton tiedote