Lisäpainoleuanvedon historian ensimmäiset MM-mitalit ratkottiin Espoon CrossFit 8000 –salilla lauantaina. Kisassa tehtiin lukuisia uusia Suomen ennätyksiä ja maailmanennätyksiä.

Kisojen yksi sykähdyttävimmistä hetkistä koettiin, kun seinäjokelainen Marianne Katila teki kaikkien aikojen kovimman suomalaistuloksen naisten lisäpainoleuanvedossa.

32-vuotias Katila veti 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) naisten sarjan uudeksi Suomen ennätykseksi ja maailmanennätykseksi huikeat 51,5 kiloa. Hän on siten vasta historian toinen suomalaisnainen, joka rikkoi maagisen 50 kilon rajan.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme. Sarjansa voittaja saa halutessaan vielä neljännen yrityksen, mikäli haluaa yrittää uutta Suomen ennätystä tai maailmanennätystä.

– Hyvältä tuntuu. Toisen vedon jälkeen oli jo pienen pieni toive, että ennätyspaino nousee ja sitten se nousikin. Kisoissa oli hyvä tunnelma, ja meininki kisaajien välillä, Katila toteaa.

Hän on ennen kaikkea iloinen siitä, että ylitti itsensä.

– Tunnen voittaneeni itseni, ei sillä ole merkitystä, onko kaikista paras, Katila hymähtää.

Suomen leuanveto ry:n ja leuanvedon maailmanjärjestön World Pull-Up Organizationin alaisten kisasääntöjen kaikkien aikojen kovimmasta naissuorituksesta vastasi kuitenkin Puolan Katarzyna Najman, joka veti 52 kiloa. Hän kilpaili Katilaa yhtä painoluokkaa alempana, eli 60-kiloisten (50,1-60,0 kg) naisten sarjassa.

Etukäteen ajatellen kisojen yksi suurimmista mielenkiinnosta kohdistui Turusta tulevaan Tapio Hokkaseen, joka veti miesten kaikkien aikojen kovimman tuloksen 105 kiloa SM-kisassa viime kuussa. Tällä kertaa Hokkanen ei pystynyt kuitenkaan parhaimpaansa, ja hän joutui tyytymään 101 kilon tulokseen, jolla irtosi kuitenkin 100-kiloisten (90,1-100,0 kg) sarjan miesten maailmanmestaruus.

– Tänään oli yllättävän raskasta. Olisin hieman enemmän odottanut, mutta se on tosi vaikeata, kun on näin lyhyt aika valmistautua SM-kisan jälkeen. Ollaan nyt tähän kuitenkin tyytyväisiä, 30-vuotias Hokkanen sanoo.

Hän on erityisen ilahtunut kisatapahtuman tunnelmasta.

– Tosi hienosti järjestetty kisat jälleen kerran ja yleisö oli tosi hyvin mukana. Siinä mielessä oli tosi hauska vetää, Hokkanen selvittää.

Myös maailmanmestaruuden kunniaksi kajahtanut Maamme-laulu tuntui hyvälle.

– Normaalisti olen vain telkkarista nähnyt ja kuullut, niin olihan se nyt hieno tunne, ei siinä mitään, Hokkanen kertoo.

Yksi kisojen suurista onnistujista oli myös Kurikasta tuleva Harri Kangas, joka veti 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) miesten uudeksi Suomen ennätykseksi ja maailmanennätykseksi 96 kiloa. Mario Juronen piti ennätystä aiemmin hallussaan samalla tuloksella, mutta hän oli vetohetkellä Kangasta kevyempi, minkä takia ennätys siirtyy Kankaan nimiin.

– Yritin sitä jo kolmannella kierroksella, mutta se epäonnistui teknisesti, mutta sitten toi neljäs, eli ylimääräinen yritys, niin siinä ajoitus osui just kohdalleen. Niin tällä kertaa se meni sitten ylös, Kangas toteaa.

Kangas on siitä tunnettu, että hänen vetonsa on erityisesti loppuvaiheessa erityisen räjähtävä.

– Se on ehkä se vahvin osa-alue. Kun pääsen suhteellisen lähelle tankoa, niin sitten saan sen lopun repäistyä vielä, sanoo Kangas, joka on myös World Pull-Up Organizationin puheenjohtaja.

Lähde: Suomen Leuanveto Ry