Painonnoston masters Euroopan mestaruuskilpailut jatkuivat suomalaisittain iloisella mitalinkilinällä torstaina Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä. Toisen kilpailupäivän saalis oli kolme kultaa, viisi hopeaa ja kaksi pronssia. Maamme-laulu kajahti palkintojenjaossa Uolevi Kahelinille, Ilpo Minkkiselle ja Erkki Laineelle.

Suomalaisten mitalisade alkoi heti aamuryhmässä, jossa voimailtiin 70-vuotiaiden raskaimmissa sarjoissa. Jouko Sutinen rutisti 89-kiloisten hopeaa 142 kilolla (60+82).

Sutisen sarjan voittaja Valko-Venäjän Pavel Kulikovski nosti 168 kiloa (83+85). Tämän ikäluokan parhaan nostajan pysti matkasi Venäjän Aleksandr Kurneville, joka suoritti urakkansa jo keskiviikkona. Malone/Meltzer-taulukolla mitattuna miesten ero oli ainoastaan 0,37 pistettä.

Risto Tiaisen mitalinväri oli pronssinen. 96-kiloisissa nostanut Tiainen kasasi 147 kiloa (65+82).

Liettuan Vladas Kairys ja Azerbaidzhanin Vladimir Zhilajev kävivät äärimmäisen tiukan kisan Kairysin viedessä kirkkaimmin mitlan 164 kilolla (68+96).

Sarjassa yli 109 kiloa Matti Krekola nosti hopeaa 145 kilolla (60+85). Venäjän Jevgeni Sidorovin kultapuntit olivat 154 kiloa (67+87).

Uolevi Kahelin hyökkäsi työnnön maailmanennätyksen kimppuun 65-vuotiaiden 61 kilon sarjassa. ME pysyi kuitenkin Venäjän Jegor Kulikovin nimissä (91 kiloa), kun Kahelin ei onnistunut kahdessa 92 kilon ylöstyöntöyrityksessä.

Kultaa kuitenkin tuli, kun Kahelin läjäsi 151 kiloa (66+85). Samalla tuli myös kaksoisvoitto. Urpo Korpelainen säesti hopeamitalilla ja 130 kilon (60+70) tuloksella.

65-vuotiaiden kevyiden sarjojen ryhmässä Jörgen Broman sijoittui neljänneksi (67 kg/64+78=142), Matti Törmäneljänneksi (73 kg/56+79=135) ja Paavo Laamanen kuudenneksi (73 kg/53+58=111).

65-vuotiaiden 81-kiloisissa oli mukana peräti neljä suomalaista. Palkintopallille hyppäsivät Kari Tarkiainen (hopeaa 65+78=143) ja Unto Jokitalo (pronssia 60+73=133). Markku Walamies sijoittui neljänneksi (55+71=126). Tuomo Ryynänenjäi ilman tulosta työnnössä.

Sarjan voitti Norjan Egon Vee-Haugen 167 kilolla (77+90).

89-kiloisissa Kari Varis oli neljäs 135 kilolla (60+75).

Suomea aikoinaan olympialaisissa edustanut Ruotsin Tapio Kinnunen mestaroi 211 kilolla (90+121). Työntö on uusi tämän ikäluokan maailmanennätys. Kinnunen palkittiin myös 65-vuotiaiden parhaana nostajana.

Ilpo Minkkinen näytti mallia ja teki kuuden putken. 96-kiloisten kirkkain mitali lohkesi 167 kilolla (75+92).

109-kiloisissa ykköseksi nosti Erkki Laine 155 kilolla (70+85).

Juha Vuorivirran (102 kiloa) kohtalona oli jääminen ilman tulosta työnnössä.

Illan viimeisessä kilpailuryhmässä tankoon tarttuivat 60-vuotiaat naiset. Suomella oli mitalijahdissa kaksi nostajaa 64 kilon sarjassa. Inkeri Martikainen venyi tiukassa taistelussa kuuden putkeen ja hopeamitaliin 79 kilolla (34+45). Kirsi Pitkänenoli neljäs 73 kilolla (33+40).

Sarjan ykkönen oli Itävallan Susanne Menda 88 kilolla (39+49).

60-vuotiaiden ykköspytyn sai Tanskan Marga Jörgensen, joka voimaili 55-kiloisissa 92 kiloa (41+51).

Ikäluokkiensa Suomen ennätyksiä toisena kilpailupäivänä parantelivat Risto Tiainen, Matti Krekola, Ilpo Minkkinen ja Inkeri Martikainen.

Lähde: Painonnostoliitto