© Kuva: Getty Images

Opi baseballin salat ja MLB-vedot Petsipapan kanssa

Tässä juttusarjassa tutustutaan baseballiin ja MLB:hen. Kirjoittaja itse on baseballin suhteen täysi märkäkorva. Juttusarjan jokaisessa osassa on myös vetovihje aluksi kotoisesta pesäpallostamme ja jatkossa MLB:stä.

Petsipappa –

Baseball, tuo kansallispelimme isoveli, on Suomessa suhteellisen tuntematonta huvia – kun ottaa huomioon, miten suosittu ja yleisesti harrastettu laji pesäpallo on varsinkin maakunnissa. Baseballilla on todella pitkä historia: pelattiinhan ensimmäinen merkitty ottelu jo 1830-luvulla ja lajin ensimmäinen ammattimainen liiga käynnistettiin vuonna 1871.

Baseballin esiastetta ja vastaavia pallopelejä pelattiin Brittein saarilla jo 1600-luvulla ja siirtolaisuuden mukana Pohjois-Amerikkaan tulleet pallopelit muotoutuivat ajan myötä nykyisen malliseksi baseballiksi. Pelin säännöt julkaistiin ensimmäisen kerran 1840-luvulla ja nykyisen kaltaiset säännöt 1800-luvun lopulla. Peli levisi 1800-luvulla nopeasti esim. Kanadaan, Kuubaan ja Karibian alueelle. Nykyään baseball on suosittua myös Aasiassa.

Suomessa Tahko Pihkala käytti baseballia ja maassamme pelattua kuningaspalloa pesäpallon pohjana. Ensimmäinen pesäpallo-ottelu pelattiin Suomessa vuonna 1920 ja laji sai Suomessa nopeasti vakiintuneen aseman, sillä sitä harrastettiin laajalti suojeluskunnissa ja kouluissa. Lajista tuli nopeasti kansallispeli. Urheiluhistorijoitsijat ovat pohtineet, millainen asema jalkapallolla olisi Suomessa, jos suojeluskunnat olisivat ottaneet sen ohjelmaansa yhtä innokkaasti kuin pesäpallon.

Tällä hetkellä suurin ja valovoimaisin baseballin ammattilaissarja on Pohjois-Amerikassa vaikuttava MLB. MLB:ssä on 30 joukkuetta, joista yhtä kanadalaisjoukkuetta lukuun ottamatta kaikki ovat USA:sta. Sarjakausi kestää huhtikuusta syyskuuhun ja tässä ajassa joukkueet pelaavat päräyttävät 162 peliä. Tämä tuo sarjaan omat erityispiirteensä, joita käsitellään seuraavissa juttusarjan osissa. Lokakuussa pelataan sitten pudotuspelit ja lopulta sekä National Leaguen että American Leaguen mestarit kohtaavat toisensa World Series -loppuottelusarjassa.

Baseball oli myös olympialajina vuosina 1992-2018. Kansainvälinen Olympiakomitea kuitenkin päätti pudottaa lajin kisoista vuodeksi 2012. Vuoden 2020 olympialaisissa baseball kuuluu jälleen ohjelmaan. Eniten olympiavoittoja on Kuuballa, joka vei olympiaturnaukset vuosina 1992, 1996 ja 2004.

Baseball on Petsipapallekin tähän mennessä täysin tuntematon sarja – en ole nähnyt ikinä kokonaista ottelua. Tämän juttusarjan tarkoituksena on tutustua lajiin yhdessä lukijoiden kanssa ja ottaa selkoa, millainen sarja MLB on vedonlyönnillisesti. Luulen, että tästä tulee mielenkiintoinen ja lystikäs projekti.

Vetosuositus

Perjantaina Superpesiksessä pelataan paikallismatsi Seinäjoki – Koskenkorva. Illan isännillä kausi on sujunut oleellisesti paremmin, mutta derbyissä on aina oma mystiikkansa. Seinäjoen rosterissa on kosolti talenttia joka osa-alueella. Jokerilyöjä Jukka-Pekka Vainionpää on täysin ylikylän lyöjä, mutta tällä hetkellä häneltä odotettaisiin enemmän. Joukkueen haasteena on koheesio – tulisieluisia pelaajia on rosterissa useampikin.

Koskenkorva on paininut etenkin lukkariongelmien parissa. Tällä hetkellä joukkueella on lainalukkarina Atte Brandt, joten homman ei pitäisi kaatua siihen. Pelillisistä haasteista huolimatta Kossulla on lyöntivoimaa: Seinäjoen avaralla kentällä Juho Toivolan ja etenkin Patrik Wahlstenin kotiutuksilla Kossu voi hyvinkin onnistua viemään vähintään jakson. Vetosuositus on siis Kaksoismahdollisuus X2, joka on voitollinen jos Koskenkorva voittaa vähintään yhden jakson.

Lunasta paras tarjous Unibetin kautta!

Lyö vetoa esimerkiksi tapahtumaan Seinäjoki – Koskenkorva ja kohteeseen veto ”Kaksoismahdollisuus X2”. Jos Koskenkorva vie ottelussa yhdenkin jakson, saat 280 euroa riskittömän 100 euron vedon avulla. Jos Seinäjoki voittaa ottelun molemmat jaksot, saat panoksen takaisin 100€ asti. Voit lyödä myös pienemmän riskittömän vedon (min. 10€).

Jos et halua lyödä riskitöntä vetoa, voit lunastaa myös 200% talletusbonuksen. Näin saat esimerkiksi 20€ talletuksella heti 60€ pelirahaa. Tallettamalla 100€ saat maksimibonusrahan 200€.

Lyö riskitön 100€ veto näin:

  1. Avaa pelitili ja tee talletus.
  2. Lyö veto riskittömästi 100€ asti.
  3. Jos vetosi häviää, saat rahat takaisin.

Lunasta 200% talletusbonus näin:

1. Avaa pelitili.
2. Tee talletus.
3. Saat talletuksen kolminkertaisena takaisin 200€ asti.