Pohjoismaiden mestaruuskilpailut käynnistyivät Norjassa: Suomella upea avauspäivä – Peräti kuusi mestaruutta!

© Kuva: Getty Images
Liverpool - West Ham maanantain Valioliigaotteluna! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

19-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskilpailut alkoivat lauantaina tuulisessa Kristiansandissa Norjan etelärannikolla. Suomen joukkue onnistui hyvin ja saavutti avauspäivänä kuusi Pohjolan mestaruutta, kahdeksan hopeista ja viisi pronssista mitalia.

Miesten keihäänheitossa Helsingin Kisa-Veikkojen Topias Laine ja Kankaanpään seudun Leiskun Teemu Narvi kiskaisivat jo ensi yrityksillään 71,68 ja 70,33 ja juhlivat Andreas Thorkildsenin kotikaupungissa kaksoisvoittoa. Pohjolan vuositilastossa Suomen nuorilla keihäsmiehillä on kahdeksan ensimmäistä sijaa!

Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvistin taktinen kypsyys ja armoton kirikyky olivat muille liikaa naisten 1500 metrin juoksussa. Hitaan alkuvauhdin vuoksi voittoajaksi tuli 4.34,37. Jälkimmäisen puolikkaan Blomqvist juoksi yli 20 sekuntia ensimmäistä nopeammin.

Pyhäselän Urheilijoiden Peppi Ahponen ja Lapuan Virkiän Heta Veikkola veivät kaksoisvoiton naisten 5000 metrin kävelyssä. Ahponen paransi ennätystään 52,33 sekuntia 23.54,87:ään ja pudotti samalla maailmanmestari Sari Essayahin ulos tämän ikäluokan kautta aikain kymmenen parhaan joukosta.

Miesten 400 metrilläkin Suomen kaksikko venyi odottamattomaan koviin suorituksiin. Noormarkun Nopsan Asseri Välimäki aloitti rohkeasti ja johti vielä loppusuoran alussa, kunnes Helsingin Kisa-Veikkojen Tommi Mäkinen kamppaili koko joukon ohi ja voitti olosuhteisiin nähden hyvällä ajalla 48,50. Välimäki oli kolmas.

Arttu Mattila ylitti kauden kärkituloksen

Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattila ylitti korkeushypyssä kauden kotimaisen kärkituloksen 213 ja oli aivan vähällä ylittää myös 215. Se ei kuitenkaan riittänyt voittoon, sillä Islannin vasta 16-vuotias Kristján Viggo Sigfinnsson paransi ennätystään 11 senttiä ja löi Mattilan vähempien pudotuksien perusteella.

Kolmiloikkaaja Aaro Davidila Lapin Lukosta ja kuulantyöntäjä Vesa Leveelahti Virtain Urheilijoista tekivät kumpikin ennätyksensä 15,55 ja 17,44. Molemmat ylsivät hopeamitaleihin. Davidila hävisi mestaruuden tasatuloksella toiseksi pisimmän hypyn perusteella. Leveelahti paransi ennätystään kaksi kertaa.

Miesten 1500 metrillä alku oli hyvin hidas, mutta 850 metrin jälkeen norjalaisten ja ruotsalaisten törmättyä ja kaaduttua lähtivät muut täyteen vetoon. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander avasi kirin 300 metriä ennen maalia ja kaartui ensimmäisenä loppusuoralle, mutta jäi tanskalaisten jälkeen kolmanneksi.

Suomen joukkueen yllättäjä oli Vasa Iddrottssällskapin Malva Nylund, joka naisten 400 metrillä aloitti rauhallisesti, jakoi voimansa oikein ja nousi loppusuoralla kolmanneksi. Nylund paransi ennätystään 0,74 sekuntia 56,31:een. Tänä vuonna hän on kohentanut ennätystään jo yhteensä 3,79 sekuntia!

Naisten moukarinheiton molemmat ennakkosuosikit Suomen Sara Killinen ja Islannin Elísabet Rut Rúnarsdóttir jäivät ilman tulosta. He ovat tänä kesänä heittäneet 63,49 ja 62,16, mutta nyt voiton vei Tanskan Lise Lotte Jepsen huomattavasti vaatimattomammalla tuloksella 57,02.

Suomi voitti ylivoimaisesti molemmat pikaviestit

Suomen joukkueet voittivat molemmat 4×100 metrin viestinjuoksut. Miesten joukkueen aika oli 40,75. Mestarijoukkueessa juoksivat Jesse Väyrynen, Samuel Purola, Juuso Peltola ja Lasse Hämelahti. Toiseksi sijoittunut Tanska hävisi yli puoli sekuntia.

Suomen naiset voittivat toiseksi sijoittunutta Norjaa yli sekunnin ajalla 46,11. Mestarijoukkueessa kuljettivat viestikapulaa Pirkitta Marjanen, Saara Keskitalo, Jenna Kokkonen ja Kerttu Latvala.

Jopa seitsemän metriä sekunnissa puuskissa puhaltanut tuuli ja 17-asteinen lämpötila tekivät olosuhteista haasteelliset. Kaikki lyhyet pikajuoksut juostiin voimakkaaseen vastatuuleen, mikä heikensi tulostasoa.

Samuel Purola oli miesten satasella toinen kahden sekuntimetrin vastatuuleen ajalla 10,82. Häntä kolme sekunnin sadasosaa nopeampi oli Tanskan Tazana Kamange-Dyrbak. Naisten satasella Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kerttu Latvala ja Kajaanin Kipinän Jenna Kokkonen olivat kolmas ja neljäs ajoin 12,21 ja 12,22.

Naisten 100 metrin aitajuoksussa Espoon Tapioiden Saara Keskitalo ja Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä saavuttivat hopea- ja pronssimitalit. Keskitalo hävisi Pohjolan mestaruuden voittaneelle Norjan Martine Hjørnevikille vain kuusi sekunnin sadasosaa ajallaan 13,99.

Suomen voittoisassa viestijoukkueessa takakaarteen juossut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juuso Peltola kamppaili miesten 110 metrin aitajuoksussa 2,7 sekuntimetrin vastatuuleen toiseksi ajalla 14,34.

Kilpailut jatkuvat sunnuntaina. Miesten Pohjoismaisessa nelimaaottelussa Norja, Ruotsi ja Suomi kamppailevat tasapäisesti voitosta. Naisten maaottelussa Norja on karkumatkalla ja Suomi toisena.

Lähde: Urheiluliiton tiedote

Liverpool - West Ham maanantain Valioliigaotteluna! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!