Yhdistetyn nuorten maajoukkueen urheilijat Wille Karhumaa ja Perttu Reponen on nostettu A-maajoukkueeseen. Karhumaa ja Reponen harjoittelevat maajoukkueen mukana koko syksyn leirityksen ajan, aina maailmancupin starttiin saakka. Maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen kertoo, että jo keväällä oli tiedossa mahdollinen yhden tai kahden urheilijan nostaminen A-maajoukkueeseen, mikäli nuorten urheilijoiden taso on siihen riittävä.

– Kesä on seurattu nuorten maajoukkueen seitsemän urheilijan meininkiä ja on katsottu, että miten koko kesä on mennyt. Kesällä on ollut myös pari kilpailua, joiden tuloksia on katsottu ja on mietitty urheilijoiden kehityspotentiaalia.

Kukkonen näkee toimintatavan olevan tärkeä niin nuorten urheilijoiden kehityksen kannalta, kuin myös sisäisen kilpailun vuoksi.

– On mukavaa saada mukaan kaksi nuorta poikaa, tämä tuo vähän uutta sähköä maajoukkueeseen. Toivon mukaan tämä lisää myös sisäistä kilpailua, joka työntää meidän vanhempia urheilijoita eteenpäin ja sitten taas toisaalta vetää siinä samassa perässä nuorempia kavereita. Jokainen näkee sen putken nuorten joukkueesta maajoukkueeseen ja siitä eteenpäin, se on tärkeää.

Lopullinen valinta Reposen ja Karhumaan nostosta tehtiin Lillehammerin leirillä ja maajoukkueen nuoret tulokkaat viettivät kaksi viimeistä leiripäivää maajoukkueen vauhdissa.

– Homma jatkuu niin, että Perttu ja Wille lähtevät mukaan Oberhofiin, jossa vietämme ensin lyhyen harjoituspätkän ennen Oberhofin kesä-GP:n kilpailuja. Siitä sitten ovat mukana aina ihan lumileirille ja maailmancupiin asti. Totta kai sitten, jos haluavat maailmancupiin kilpailemaan, niin sinne täytyy päästä tarkkailukilpailujen kautta muiden nuorten urheilijoiden tapaan.

Karhumaa ja Reponen ovat ottaneet kesällä selkeitä kehitysaskeleita ja harjoituskausi on ollut ehjä.

– Olen saanut kesän aikana paljon laadukkaita ja hyviä harjoituksia. Iso tekijä on varmasti ollut se, että olen pysynyt terveenä. Kesän aikana erityisesti hiihtovauhti on ottanut kehitysaskeleita, kertoo Reponen.

– Olen treenannut määrätietoisesti ja monipuolisesti. Nopeusvoimaominaisuudet ovat parantuneet ja hyppyyn on saatu hiljalleen kaivattua kehitystä. Lisäksi, psyykkisellä puolella on tullut kehitystä ja kasvua. Olen keskittynyt harjoittelussa erityisesti omien heikkouksieni kehittämiseen ja uskon, että sitä kautta paikka maajoukkueessa lopputreenikaudelle avautui, toteaa Karhumaa.

Päävalmentaja Kukkonen on samoilla linjoilla ja kertoo Karhumaan ja Reposen hiihtovauhdin olevan erinomaisella tasolla. Loppukesän ja syksyn harjoituskaudella keskitytäänkin vahvasti hyppypuolen kehittämiseen, niin hyppytekniikan kuin varusteidenkin kannalta.

– Eivät enää paljon kalpene vanhempien poikien vauhdissa, hiihto on heidän ikäisekseen erinomaisella tasolla. Suurin haaste on molemmilla hyppypuolella, sen suhteen tehdään nyt töitä. Tehdään tarkastuksia varusteisiin, suksiin, mäkipukuihin ja muihin. Pojilla on ollut selkeitä haasteita hyppytekniikan kanssa jo pidemmän aikaan ja nopeusvoimaominaisuuksissa on vielä kehittämisen varaa. Nämä on sellaisia asioita, joiden kanssa jatketaan painimista ja joita kehittämällä koitetaan saada mäkitaso nousuun.

Karhumaa ja Reponen tunnistavat Kukkosen mainitsemat kehityskohdat ja odottavat tulevia, varmasti eteenpäin vieviä kuukausia maajoukkueringissä innolla.

– Paremman hyppäämisen myötä pystyisi haastamaan maajoukkueen jätkiä yhä tiukemmin. Olin jo viime vuonna muutaman leirin joukkueen mukana, joten kokemusta on sieltä jo hieman kertynyt. Syksyyn voi lähteä luottavaisin ja rauhallisin mielen, toteaa Reponen.

– Maajoukkuenelikko vetää vielä pidemmän korren niin hiihtovauhdissa kuin mäessäkin. Etumatkaa on tästä hyvä lähteä kuromaan pienemmäksi. Hyvällä fiiliksellä lähden jätkiä haastaen katsomaan, mitä tuleman pitää, kertoo Karhumaa.

Lähde: Hiihtoliiton tiedote