Maratonin Suomen mestaruudet ratkottiin Espoossa – Miesten mestari jälleen tuttu nimi: ”Minulta meni hetkeksi jalat alta”

© Kuva: Getty Images

Jaakko Nieminen juoksi miesten maratonin Suomen mestariksi Espoossa. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Niemisen aika oli 2.27.40.

SM-maratonille osallistui juoksijoita erittäin vähän: miehiä 15 ja naisia 11. Samaan aikaan juostuilla Suomen Aikuisurheiluliiton SM-maratoneilla sekä kaikille avoimilla Espoon Rantamaratonilla ja -puolimaratonilla Espoon Rantaraittia talloi rapiat 2000 juoksijaa.

Lähtö ja maali olivat Otaniemen urheilukentällä. Reitti kierteli myös Tapiolassa, Westendissä, Haukilahdessa ja Matinkylässä. Maratonilla juostiin kaksi puolimaratonin kierrosta.

SM-maraton oli myös vuoden 2020 Kalevan maljan ensimmäinen kilpailu.

Nieminen saavutti uransa neljännen SM-kultansa maratonilla. Mestaruus oli kolmas peräkkäinen.

”Valmistauduin henkisesti hopeaan”

Nieminen ja Antti-Pekka Niinistö taivalsivat yhdessä 18 kilometriä. Kaksikkoa veti samaan aikaan juostun Espoon Rantamaratonin ajalla 2.29.00 voittanut kamerunilainen Mbacha Eric Mangeh.

– Niinistö ja kamerunilainen löivät lisää pökköä pesään 18 kilometrin kohdalla ylämäessä. Minulta meni hetkeksi jalat alta ja jouduin hölläämään vauhtia, Nieminen kertoi.

Nieminen otti kuitenkin kaksikon kiinni neljä kilometriä ennen maalia.

– Valmistauduin henkisesti hopeaan, mutta Niinistön selkä tuli yllättäen vastaan. Sen jälkeen voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä. Kulta maistuu makealta jännittävien vaiheiden jälkeen, Nieminen riemuitsi.

”Harmittaa, että en saanut ensimmäistä SM-kultaa”

Niinistö luhistui lopussa ja saapui maaliin vasta 2.56 minuuttia myöhemmin kuin Nieminen.

– Juoksu tuntui hyvältä 30 kilometriin asti, mutta sitten jalat eivät enää kestäneet iskuja. En pystynyt lopussa vastaamaan Jaakon vauhtiin, Niinistö tunnusti.

Niinistö juoksi viime vuoden SM-maratonilla pronssia.

– Harmittaa, että en saanut vieläkään ensimmäistä henkilökohtaista SM-kultaa, mutta hopeakin lämmittää mieltä.

Niinistö ei pitänyt reitistä. Hän toivoi, että reitti olisi ollut kokonaan asvalttia.

– Matkasta 16 kilometriä oli hiekkateitä. Siinä oli 16 kilometriä liikaa.

Mestari Nieminen oli kolmella edellisellä SM-maratonilla juossut ennätyksensä. Tällä kertaa hän ei siihen kyennyt mäkisellä ja mutkaisella reitillä.

Nieminen, 32, juoksi nykyisen ennätyksensä 2.21.59 viime vuonna Joutsenon SM-maratonilla. Kalevan kisoissa hänen parhaat saavutuksensa ovat 5000 metrin ja 10000 metrin neljännet sijat. Nieminen opiskelee lääketieteitä Latvian pääkaupungissa.

– Minulla ei ole isoja tavoitteita urheilussa.  Seuraava päämääräni on valmistua lääkäriksi kahden vuoden kuluttua Riga Stradina Universitystä, Nieminen kertoi.

Lähde: Urheiluliiton tiedote


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.