Suomi taisteli hienosti EM-kisojen yhden mitalisuosikin Ranskan kanssa, mutta isäntäjoukkue vei jatkopaikan puolivälieriin voittamalla Nantes’ssa lauantai-iltana pelatun ottelun 3-0 (25-16, 25-23, 25-21).

Erityisesti toisessa erässä Suomella oli hyvät mahdollisuudet viedä se Ranskalta, mutta isännät ottivat ratkaisevat viimeiset pisteet.

EM-kisojen lopputuloksissa Suomi tulee 14. sijalle ja Ranska jatkaa kahdeksan parhaan joukkoon ja kohtaa puolivälierässä sunnuntaisen Italia-Turkki-ottelun voittajan.
Ranskaa vastaan keskipelaaja Tommi Siirilä pelasi jälleen hyvän ottelun tekemällä joukkueen toiseksi parhaat pisteet 10/+9 hakkuri Urpo Sivulan 11/+3 jälkeen.

– Hyvin pysyttiin tänään mukana, mutta sitten sellaisia vähän hölmöjä virheitä tehtiin varsinkin sen toisen erän loppuun. Siinä olisi ollut hyvät saumat pistää peli 1-1. Mutta jos niitä tilaisuuksia ei käytä, niin harvoin niitä toisia mahdollisuuksia saa. Vähän kyllä nyt ottaa päästä, Siirilä totesi.

– Ranskahan on kova joukkue, ei siitä mihinkään pääse ja on tosiaan varmasti yksi mitalisuosikeista, mutta ei voi olla tyytyväinen 3-0-häviöön. Haluamme enemmän.
Siirilä on jokaisessa EM-kisojen ottelussa ollut Suomen parhaimmistoa ja pisteiden tekijöiden kärkeä.

– Itsellä oli kyllä kesän parasta peliä nämä EM-kisat. Hyvin ajoittui kunto tänne. Vähän harmittaa, kun katsoo taaksepäin, että olisi ollut olympiakarsinnoissa niin hyvässä kunnossa kuin nyt. Peli tuntui nyt helpommalta mitä pidemmälle turnaus eteni. Varmasti se on sitäkin, että itseluottamus kasvaa. Ensimmäinen peli oli täällä hiukan vaikea, mutta yllättävän helpolta pelaaminen tuntui.

– Koko joukkueelta EM-kisat olivat ehdottomasti kesän parasta peliä. Siitä ei ole epäilystäkään. Harmittaa ne huonot hetket mitä meille tulee. Niillä annetaan kaverille liikaa saumaa. Mutta katse eteenpäin ja toivon että tulevaisuudessa me pystytään isoja joukkueita haastamaan.

Kahden vuoden päästä Suomi pääsee pelaamaan kotikisoissa.

– Siinä voisi olla sellainen tähtäin, että pelataan silloin kaikkien aikojen kisat, Siirilä sanoi.
Päävalmentaja Joel Banks totesi, että se, että hävitään Ranskalle ei tarkoita, että oltaisiin pelattu huonosti.

– Ei ole mitään hävettävää hävitä paremmalleen, Ranskalle Ranskassa. Aina sitä haluaisi nähdä jotain suorituksia paremmin tehtynä, mutta tämä on huippulentopalloa.

– Taktisesti meillä on ollut hyvä ote kaikista vastustajista täällä ja se vie johonkin asti, mutta jos vastustaja on muilla osa-alueilla parempi, niin vaikea on voittaa. Mielestäni joukkue on asenteellaan ja joukkuehengellään saanut paljon aikaan. Siinä mentiin minun mielestäni selvästi eteenpäin tässä turnauksessa.

EM-kisat huipentuvat viikon päästä loppuotteluun Pariisissa.

– Uskon että Venäjä, Puola, Serbia, Italia tai Ranska ovat turnauksen parhaimmistoa ja finalistit tulevat tästä joukosta. Se nähdään sitten, miten lopulta käy, Banks totesi.
Tällä kertaa Banks muutti hiukan avauskuusikkoaan. Elviss Krastins tuli toiseksi yleispelaajaksi ja Sauli Sinkkonen keskipelaajaksi. Muut neljä olivat kuten aiemminkin passari Eemi Tervaportti, hakkuri Urpo Sivula, yleispelaaja Antti Siltala ja keskipelaaja Tommi Siirilä.

Ranska aloitti ottelun pelätyn vahvasti. Iskut läpäisivät Suomen torjunnan kerta toisensa jälkeen. Suomi pisti ajoittain pystyyn hienoa taistelua, mutta Ranska meni menojaan erävoittoon 25-16. Siirilä teki neljä pistettä, kun vastapuolella Earvin Ngapeth teki kahdeksan ja Stephen Boyer seitsemän.

Suomi sai hyvän vireen päälle toiseen erään ja johti neljällä pisteellä vielä tilanteessa 17-13. Ranska tasoitti 18-18:aan, mutta Suomi taisteli loppuun asti. Erä Ranskalle lopulta niukasti 25-23. Sivula teki kuusi pistettä, Boyer kahdeksan.

Suomen mainio taistelu jatkui kolmannessa erässä ja se pysyi tasaisena pitkään. Ranska kuitenkin sinetöi 3-0-voittonsa ja paikan puolivälieriin viemällä erän 25-21. Vaihdosta tullut Niko Suihkonen teki hienosti viisi pistettä, Ngapeth ja Boyer neljä.

Suomen pistemiehet
Urpo Sivula 11/+3
Tommi Siirilä 10/+9
Sauli Sinkkonen 6/-
Niko Suihkonen 5/+2
Antti Siltala 2/-1
Antti Ronkainen 2/-3
Eemi Tervaportti 1/+1
Elviss Krastins 1/-4
Fedor Ivanov
Akseli Lankinen
Samuli Kaislasalo
Henrik Porkka
Lauri Kerminen, libero
Markus Kaurto, liberon paidassa, ei pelannut

Lähde: Lentopalloliiton tiedote