Suomalaiset paukuttivat ennätyksiään EM-kilpailuissa Italiassa – Ampumapaikalla suuria ongelmia järjestäjien toimesta: ”Kaiken piti olla kunnossa”

© Kuva: Getty Images

Italian Tolmezzon ampumaradalla päästiin tositoimiin tänään, kun kiväärimiehet aloittivat 300m kiväärin makuun EM-kilpailunsa. Bolognassa järjestetyt 25/50m kivääri- ja pistoolilajien EM-päättyivät miesten isopistooliin.

Suomea edustivat Bolognan päätöslajissa eli miesten 25m isopistoolissa Suomussalmen Urheiluampujien Joonas Kallio ja Teemu Lahti. Suomen 300m kiväärimiehet Tolmezzossa ovat Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura), Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) ja Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura).

Kallio sijoittui isopistoolissa 22:nneksi tuloksellaan 570, ja Lahti oli oli 40:s. Hänen tuloksensa oli 558.

Kallio sanoi, että ammunta oli tänään ”paikoitellen ihan hyvää”, mutta rata oli niin pimeä, ettei pikaosalla oikein saanut jyvää kiinni.

– EM-kisojen molemmat lajit menivät huonosti, eikä se mukavaa ole. Onneksi on vielä monta kilpailua tälle kaudella, ja motivaatiota riittää, hän sanoi.

Lahden aamu alkoi vastoinkäymisillä. Hotellin aamupala oli tarjolla vasta seitsemältä, jolloin bussi lähti radalle.

– Onneksi henkilökunta sai hoidettua jotain syötävää ennen yhdeksältä alkanutta kilpailua. Kisan aikana  satoi, ja ampumapaikkani oli niin hämärä, että asetarkastaja ei nähnyt paikallani aseen sarjanumeroita, vaan ase piti tuoda lähemmäksi kattovaloja – joita ei paikkani päällä ollut.

Lahti ei saanut koko kisan aikana tähtäimiä näkymään terävästi, ja osumat olivat missä sattuu.

– Olen todella pettynyt, sillä onhan tätä tammikuusta asti harjoiteltu ja kaiken piti olla kunnossa kunnollista tulosta ajatellen. Onneksi on vielä runsaat kaksi viikkoa aikaa ennen Euroopan cupin finaalia, jonne lähden Joonaksen ja Marko Talvitien kanssa, Lahti sanoi.

Aamun ensimmäisessä erässä oli tulessa Autio, toisessa Leppä ja kolmannessa eli viimeisessä Kurki. Jatkoon varsinaiseen kisaan pääsi vain 6 parasta jokaisesta erästä.

Aution avaus oli erinomainen. Hän paukutti tuloksen 599 ja sijoittui erässään kolmanneksi. Hän oli tyytyväinen esitykseensä.

– Kyllä täytyy olla tyytyväinen tulokseen ja varsinkin, kun tällaisissa kilpailuissa ampuu oman ennätyksensä. Minulle tuli pieni virhe 33. laukauksessa, en osaa ihan tarkkaan sanoa vielä, mistä se johtui. Olosuhteethan ovat hyvät ja tasapuoliset kaikille, eikä niin kuin esimerkiksi Bakussa, jossa reunapaikoilla oli tuuli paljon rauhallisempi kuin keskipaikoilla. Nyt ei tarvinnut miettiä tuulta, kun on ihan tyyni keli, sai keskittyä ampumiseen. Se näkyy myös kovasta tulostasosta, myhäili Autio tyytyväisenä kisan jälkeen.

Toisessa erässä ampui sitten Aleksi Leppä, joka myös teki oman ennätyksensä. Nyt se kirjataan lukemin 597, tulos parani pisteellä.

– Eilen harjoitus meni tosi hyvin ja ammunta kulki helposti. Tänään oli sitten sellainen ei niin helppo päivä. Piti oikein kunnolla tehdä töitä, että sai tason pysymään hyvänä. Pikkasen vielä jopa jännittikin, ei se ollut helppoa, alku varsinkin tuntui vaikealta, eikä oikein saanut itseensä semmoista itseluottamusta ja helppoutta. Täytyi todella tehdä tuloksen eteen töitä. Kuitenkin pystyi melko hyvin tauottamaan ja tekemään sitä omaa juttuani, vaikka se oli vaikeeta. Hyvä, että pystyin tekemään sen loppuun asti, vaikka vaikealta tuntui, kertoili tyytyväisenä ennätyksensä rikkonut Leppä.

Leppä sijoittui erässään neljänneksi ja pääsi jatkoon.

– Kyllähän täällä joutuu oikein kunnolla tekemään tulosta, 596 tuloksella en olisi edes erästäni päässyt jatkoon. Nytkin kaksi hemmoa takoi 599 ja viimeisenkin jatkoon päässeen tulos oli sama kuin minulla, summasi Leppä.

Viimeisenä tuleen astui Juho Kurki. Hän ampui pisteen päähän ennätyksestään eli nyt 594. Kurki oli tarvinnut kaksi pistettä enemmän päästäkseen finaaliin.

– No piste ennätyksestäni. Ei siinä mitään erikoista ollut. Ihan kohtuu tyytyväinen olen, nyt ei vaan saanut enempää irti, kertoili Kurki rauhalliseen tyyliinsä kisan jälkeen.

Suomi sijoittui lopulta viidenneksi tuloksella 1790, joka lienee uusi maajoukkueiden Suomen ennätys.

Lähde: Ampumaurheiluliiton tiedote