Suomalaiskävelijä riemuitsi vahvasta suorituksestaan Dohassa – ”Rankin kilpailu, jossa olen koskaan ollut”

© Kuva: Getty Images

Jarkko Kinnusen tuuletukset ja riemun karjahdukset Dohan MM-kisojen 50 kilometrin maalissa purkivat takkuisen kesän tuomat paineet. Kinnunen käveli lauantaina aamuyöllä sisukkaasti 20:nneksi erittäin kosteassa yli 30 asteen hellesäässä ajalla 4.25.36.

– Siinä kävi koko kesä mielessä. Itselläni meinasi usko loppua monta kertaa, mutta Vallulla ei kertaakaan. Hän jaksoi kannustaa loppuun asti, Kinnunen muisteli tuntojaan maalissa.

Kinnunen viittasi sydänkesän sisukkaisiin jalkavaivoihin, joihin hän haki ja lopulta löysi lääkkeet valmentajansa Valentin Konosen kanssa. Ongelmat söivät kuitenkin harjoittelua. Dohassa erittäin kokenut arvokisakävelijä sai kasaan tasaisen vahvan, mutta tuskaisen kilpailuin.

– Ihan rehellisesti sanottuna halusin sieltä pois jo aika alussa. En nauttinut. Hemmetin kuuma siellä oli, Kinnunen kertaili.

MM-taiston voitti Japanin Yusuke Suzuki ajalla 4.04.20. Voittoaika on huonompi kuin kertaakaan vuoden 1968 Meksikon olympiakisojen jälkeen, mikä johtui ankaran kosteasta hellesäästä, mutta myös kisan öinen ajankohta oli poikkeuksellinen.

Kinnusta kilpailussa kiusanneet takareiden ja nivusen seudun ongelmat iskivät jo 15 kilometrin jälkeen.

– Keskityin 30 kilometrin jälkeen siihen, että ajattelen vain yhtä kierrosta kerrallaan. Vasta kun oli alle kilometri maaliin, uskalsin ajatella, että pääsen sinne. Matkalla se ei ollut varma. Koko ajan oli jalassa tuntemuksia ja jouduin kerran pysähtymään, kun lonkankoukistaja ja lähentäjä kramppasivat, Kinnunen sanoi.

Kinnusen sai valmentajaltaan kisan aikana vinkkejä, jolla jalkavaivat hellittivät, ja hän saattoi keskittyä vain pitämään vauhdin sopivissa rajoissa.

– Rankin kisa, jossa minä olen ollut. En voi kuvitella, että kävelisin kilpailussa viiden minuutin ja 20 sekunnin kilometrivauhtia. Kävelen sitä joskus verryttelylenkille ja nyt meinaisi silti jalka koko ajan krampata, Kinnunen kertaili.

– Työn takana se oli, että maaliin pääsin, mutta ajattelin, että mennään niin pitkälle kuin jalat kantaa, kun tänne on kerran päästy.

Kinnusen seuraava haaste on käydä Tokion olympiakisojen tulosrajan kimppuun.

– Se on seuraavaksi edessä, mutta nyt levätään ensin vähän, Kinnunen sanoi.

Lähde: Urheiluliiton tiedote