Viikonloppuna New Yorkissa UFC-uransa toistaiseksi suurimpaan otteluun Shane Burgosia vastaan valmistautuva Makwan Amirkhani muistelee Suplan Yks vastaan yks -podcastissa avoimesti uransa varrelle mahtuneita ylä- ja alamäkiä.

Marraskuussa 31 vuotta täyttävä Amirkhani päätyi vapaaottelukehään painimolskien kautta. Aluksi vapaaottelu kuului satunnaisesti hänen harrastuksiinsa painin ohella. Lahjakas painija ei päätynyt molskeille omasta aloitteestaan.

– Mut pakotettiin sinne. Minä muistan me otettiin polkupyörät ja me lähdettiin Vaasassa polkemaan maapohjahalliin suoraan painisaliin, se oli minun ensimmäinen muisto painista. Ei ollut oma valinta, mutta menin veljien ja serkkujen mukana sinne, Amirkhani kertoo Suplan Yks vastaan yks -podcastissa.

Amirkhani sai ensimmäisen kerran idean vapaaottelemisesta jo nuorena.

– Lapsuudenystäväni Jannen isä vuokrasi videofirma Makuunista Cage-leffan ja katsoimme niitä hänen isältään salaa. Leffa kertoo vapaaottelemisesta, silloin sain ensimmäisen kokemuksen ja sitä myötä idean ottelemisesta.

Hänen silloinen painin maajoukkuevalmentajansa Juha Lappalainen kyseenalaisti hänen vapaaotteluharrastustaan.

– Minä sanoin näin, että vapaaottelusta saan vähän taskurahaa, en minä ota asiaa mitenkään vakavasti. Ei tarvitse pelätä, että sekoitan sinun ohjelmaasi ja painia vapaaotteluun.

Kun tuli tieto, että Makwan Amirkhani aloittaa ottelemisen UFC-kehässä, moni alkoi painaa häntä jo alaspäin.

– Olihan se sellaista paikan hakemista. Minä tavallaan hyväksyin sen.

Amirkhani on omien sanojensa mukaan kokenut paljon vastoinkäymisiä ja tehnyt paljon vääriä valintoja UFC-uransa aikana. Hän on kuitenkin ylpeä itsestään.

– Olen tehnyt sikana virheitä UFC-uran aikana. Olen ylpeä itsestäni, että en ole rikkonut itseäni ja olen vielä tässä, fiksumpana kuin koskaan aikaisemmin, Amirkhani kertoo.

Hänellä on ollut myös vaikeuksia uransa aikana. Taloudenhallinta on ollut Amirkhanille nuorempana haasteellista. Hän kuitenkin kokee, että on kiitollinen tästäkin kokemuksesta.

– Minä olen tavallaan kiitollinen, että kaikki mitä minä saavutin, niin lähti. Mentiin jopa pakkasen puolelle. Mutta se, että minä nousen vielä siitä, niin minä koen sen olevan syvimmän kuilun mitä urheilija voi kokea.

– Se, että minä nousen tästä ja tulin takaisin paremmassa kunnossa kuin ikinä ja minulla on mahdollisuus otella New Yorkissa. Olisin voinut lyödä hanskat tiskiin jo ennen (Chris) Fishgold-matsia. Kun hävisin Arnold Allenille, olisin voinut silloin jo luovuttaa. Amirkhani toteaa.

Amirkhani ja Burgos kohtaavat UFC 224 -otteluillassa New Yorkin Madison Square Gardenissa. Otteluilta näkyy suorana Viaplayssa sunnuntaina 3.11. klo 02.00 alkaen.