Suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle miljardeja euroja vuositasolla. Kustannukset ovat suunnattomat ja ne kaatuvat nuorten kannettavaksi. Opiskelijoiden Liikuntaliiton liittokokous vaatii konkreettisia tekoja liikkumisen lisäämiseksi!

UKK-instituutin koordinoiman selvityksen perusteella liikkumattomuuden kustannukset yhteiskunnalle ovat 3,2‒7,5 miljardia. Liikkumattomuuden kustannukset kasvavat entisestään väestön ikääntyessä ja sairastavuuden lisääntyessä, kun terveydenhuollon kustannukset nousevat ja huoltosuhde heikkenee. Ei siis olekaan ihme, että tulevaisuus ahdistaa nuoria, kuten karut tilastot opiskelijoiden mielenterveydestä kertovat.

– OLL:n liittokokous vaatii ratkaisuja liikkumattomuuden ongelmaan! Panostuksia fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi on tehtävä ennen kuin on liian myöhäistä, toteaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton vuoden 2019 puheenjohtaja Joonas Suikula.

Osana liikkumattomuuden ratkaisua OLL:n liittokokous esittää Liikkuva opiskelu -ohjelman aitoa resursointia korkeakouluihin. Opiskelijoiden fyysinen aktiivisuus tulee turvata jo aiemmilla koulutusasteilla hyväksi havaituilla menetelmillä, joilla panostetaan opiskelijoiden jaksamiseen ja tulevaisuuden työkykyyn.

– Liikkuvasta koulusta tulisi olla luontevaa siirtyä liikkuvaan korkeakouluun. Tulevaisuuden korkeakouluopiskelijat ovat jo tottuneet aktiiviseen oppimiseen. Fyysinen aktiivisuus on oleellinen osa opiskelukykyä myös tulevaisuudessa, päättää Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtajaksi vuodelle 2020 valittu Antti Pentikäinen.

Lähde: Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry (OLL)