Ammattinyrkkeilijä Edis Tatli (32–3) pääsee jälleen taistelemaan kevyen sarjan Euroopan mestaruudesta. Euroopan ammattinyrkkeilyliitto EBU on nimennyt Tatlin hallitsevan mestarin Francesco Pateran (23–3) viralliseksi haastajaksi. Ottelun päivämäärä ja tapahtumapaikka ovat vielä neuvotteluvaiheessa, mutta ennusmerkit ovat selvät: ensi vuonna vanhat viholliset selvittävät välinsä kerta kaikkiaan.

Tatlin ja belgialaisen Pateran kaksi edellistä ottelua ovat tarjonneet yllin kyllin draamaa, tunnemyrskyjä, katkeria pettymyksiä ja makeita voiton hetkiä.

Ensimmäisen kerran nyrkkeilijät kohtasivat toukokuussa 2017, kun Patera havitteli Tatlin EM-vyötä Turun Gatorade-areenalla. Voitostaan liiankin varma Tatli erehtyi tekemään ottelussa vähemmän töitä kuin haastaja, ja arvostelutuomarit rankaisivat tästä armotta: Patera julistettiin voittajaksi hajaäänituomiolla.

Tatli, joka tunsi hallinneensa ottelua ja torjuneensa ahkerasti hyökänneen Pateran iskut, oli raivoissaan. Uusintaottelua alettiin järjestää saman tien, ja kirjavien vaiheiden jälkeen se saatiin järjestettyä jo saman vuoden joulukuuksi Helsingin Kisahalliin.

Siellä Tatli ei jättänyt mitään sattuman varaan, vaan suomalainen kävi vastustajansa kimppuun ennennäkemättömällä päättäväisyydella. Patera sai pahan selkäsaunan ja selvisi täydet erät vain tahdonvoimallaan. Tatlin voitto oli kuitenkin murskaavan selkeä, ja EM-vyö palasi Suomeen.

Tämän jälkeen on tapahtunut paljon. Tatli luopui Euroopan mestaruudestaan vuonna 2018 keskittyäkseen maailmanmestaruuden tavoittelemiseen. Patera puolestaan osoitti luonteen lujuutta eikä antanut Tatlille kärsimänsä murskatappion lannistaa: belgialainen pääsi lokakuussa 2018 ottelemaan uudelleen Euroopan mestaruudesta brittiläistä Lewis Ritsonia vastaan, ja vaikka kovalyöntinen Ritson nousi kehään ennakkosuosikkina, Patera nappasi voiton taidokkaan esityksen päätteeksi.

Nykyään Patera on vakiinnuttanut asemansa hallitsevana mestarina, ja belgialainen on puolustanut mestaruuttaan jo kolmesti. Hänen arvostuksensa on kohonnut nyrkkeilypiireissä aivan uudelle tasolle kuin mitä se oli vuonna 2017.

Patera onkin epäilemättä mielissään mahdollisuudesta karistaa vanha takaisku muistista. Viime kerralla Tatli teki belgialaisesta selvää jälkeä, mutta kolmas kerta toden sanoo.

Tatli ja Patera ovat kumpikin voittaneet toisensa kertaalleen. Kumpi vie kohtalokkaan kolmannen ottelun?

Se ainakin on selvää, että matsissa on kysymys paljon muustakin kuin Euroopan mestaruudesta. Tatli ei ole unohtanut sitä turhautunutta raivoa, mikä hänessä syttyi tappiollisen ensikohtaamisen jälkeen.

– Päätavoitteeni on edelleen maailmanmestaruuden voittaminen, mutta tämä ottelu toimii hyvin valmistavana haasteena tätä päämäärää varten. Tiedän kyllä, miten Patera kesytetään, Tatli sanoo.

Patera-ottelulla on erityinen sija myös valmentaja-manageri Pekka Mäen sydämessä. Kun Mäeltä kysyttiin viime vuonna Ringside Studio -videoblogin haastattelussa, milloin jokin nyrkkeilyottelu on muuttunut hänelle henkilökohtaiseksi, yleensä rauhallisesti esiintyvän valmentajan äänensävy kiristyi. Hän nosti oikopäätä esille Tatlin ja Pateran väliset kamppailut.

– Se tapa, millä ne esiintyivät kyseenalaisen voiton jälkeen… Kyllä se sai veren kiehumaan sekä Ediksellä että kaikilla muillakin meidän puolellamme. Ja kyllä se latautuminen uusinnassa näkyikin, Mäki sanoo.

Suunnitteilla olevan ottelun tarjouskilpailu päättyy joulukuun lopussa. Lisätietoja tilanteen kulusta on odotettavissa vielä tämän vuoden aikana.

Lähde: Tiedote