Valencian maratonilla ja sen yhteydessä juostulla 10 kilometrillä liikuttiin ennätysvauhtia. Ugandan Joshua Cheptegei juoksi 10 kilometrin maailmanennätyksen 26.38 ja Turkkia edustava Kaan Kigen Özbilen juoksi maratonilla Euroopan ennätyksen 2.04.16.

Huippukautta juokseva Cheptegei nipisti kuusi sekuntia 10 kilometrin tiejuoksun edellisestä ME:stä 26.44, joka oli Kenian Patrick Komonin nimissä ja peräisen yhdeksän vuoden takaa.

Cheptegei nousi johtoon 4 kilometrin jälkeen ja piti kärkipaikan maaliin asti. Cheptegei ohitti 5 kilometriä ajassa 13.23, joka jää vain sekunnin 5 kilometrin tiejuoksun ME:stä. Mutta jälkimmäisen 5 kilometriä hän juoksi vieläkin nopeammin 13.15.

Cheptegei, 23, voitti keväällä maastojuoksun MM-kilpailujen pitkän matkan mestaruuden ja Dohan MM-kilpailuissa 10000 metriä.

– Tiesin, että Valenciassa on nopea reitti, yksi nopeimmista maailmassa. Nyt tuli se mitä täältä haettiin, Cheptegei tuumi.

Keniassa syntynyt Özbilen sijoittui Valencian maratonilla toiseksi EE:llä 2.04.16. Aika rikkoi kirkkaasti britti Mo Farahin viime vuonna Chicagossa juokseman edellisen EE:n 2.05.11. Valencian maratonin voittaja oli Etiopian Kinde Atanaw reittiennätyksellä 2.03.51.