Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada on sulkenut Venäjän neljäksi vuodeksi ulos kaikista kansainvälisistä urheilutapahtumista, mukaan lukien MM-kisat sekä olympialaiset. Venäjä ei saa myöskään isännöidä kisoja.

Maanantaina julkaistun päätöksen taustalla on Venäjällä väitetysti tapahtunut, vuosia jatkunut järjestelmällinen huijaaminen doping-testien yhteydessä.

Venäjän sulkemista kansainvälisestä urheilusta ehdotettiin sen jälkeen, kun Wadan tutkijat olivat perehtyneet Moskovan antidopinglaboratorion näytteisiin ja tietoihin. Tutkijoiden mukaan laboratorion näytteitä ja dataa on manipuloitu ja yritetty näin peitellä Venäjän dopingohjelman laajuutta.

Wada kertoi marraskuun lopussa, että Moskovan antidopinglaboratoriosta alkuvuodesta 2019 luovutetut testitiedot eivät olleet kattavat eivätkä alkuperäiset. Huomattiin, että satoja positiivisia testituloksia on poistettu. Lisäksi viime metreillä testitiedostoon on lisätty väärennettyjä tietoja.

Kielto tarkoittaa, ettei Venäjän kansallislaulua kuulla Tokion 2020 talviolympialaisissa, Pekingin 2022 kesäolympialaisissa eikä jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa 2022. Aiemmissa kisoissa sellaiset urheilijat, jotka on todettu puhtaiksi, ovat saaneet urheilla kisoissa ilman kansallistunnuksia. Sitä Wadan komitea suosittelee myös tuleviin kisoihin.

Päätös ei kuitenkaan koske ensi kesän jalkapallon EM-kisoja. Yksi kisojen lohkoista pelataan osittain Pietarissa, jossa myös Suomi tulee pelaamaan kaksi ottelua.