Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS on tehnyt periaatepäätöksen kieltää fluoriyhdisteet kilpailutoiminnassa tulevan kauden alusta, mutta kiellon tarkkaa toteutustapaa, -aikataulua sekä valvontaa valmistellaan vielä. Kielto koskee kaikkia lumilajeja, joissa suksia tai lautoja voidellaan.

Ensimmäiset toimenpiteet fluorivapaiden kilpailujen järjestämiseksi on jo tehty. Vuokatissa järjestetään maastohiihdon yläkoululeirien yhteinen kilpailuviikonloppu 11.–12.1.2020. Kilpailut ovat ensimmäiset viralliset fluorittomat kilpailut sitten fluorivoiteiden tulon markkinoille. Ohjelmassa ovat skicross vapaalla hiihtotavalla sekä 5 ja 7,5 kilometrin yhteislähdöt perinteisellä hiihtotavalla. Fluoriton voitelu tapahtuu kisajärjestäjien puolesta valmentajien organisoimana ja se toteutetaan nestemäisillä voiteilla.

– Kokeilun tarkoituksena on edistää hiihtokilpailujen voitelun helppoutta ja fluorittomien kilpailujen järjestämistä. Samalla halutaan vaikuttaa osallistujien asenteisiin ja jakaa tietoa erilaisista tavoista voidella suksia sekä kerätä kokemuksia ja palautetta fluorittomien kilpailujen järjestämisestä. Seuroja kannustetaan rohkeasti kokeilemaan fluorittomia kisoja kauden aikana, kertoo pilottikilpailusta maastohiihdon lajipäällikkö Eero Hietanen Hiihtoliitosta.

Vuokatin kilpailuviikonlopun aikana paikallaolijoille järjestetään asiasta infotilaisuus, jossa kokonaisuutta valotetaan sekä voidevalmistajien että Hiihtoliiton eri toimenpiteiden näkökulmista. Kilpailuviikonlopusta kerätään palautetta, joka antaa lisätietoa tulevien toimien suunnitteluun.

Lähde: Hiihtoliiton tiedote