Tyson Fury kovien dopingsyytösten keskiössä

© Kuva: Getty Images

Nyrkkeilyn raskaansarjan supertähti Tyson Fury on joutunut keskelle dopingsyytöksiä. Kyseessä on viisi vuotta vanha tapaus.

Maanviljelijä Martin Carefoot kertoo Daily Mailille, että Furyn taustajoukkoihin kuulunut henkilö lupasi vuonna 2015 maksaa hänelle 25 000 puntaa, mikäli hän valehtelisi nyrkkeilijän positiivisen dopingtestin syystä.

Brittiviljelijä teki niin, mutta ei saanut luvattua summaa. Tämän vuoksi hän on päättänyt kaiken hiljaiselon jälkeen tulla julkisuuteen asian tiimoilta.

– Olen kyllästynyt valheisiin ja huijaamiseen. Kansan täytyy tietää totuus, Carefoot avautui lehdelle.

Fury ja hänen serkkunsa Hughie Fury antoivat positiiviset dopingnäytteet helmikuussa 2015. Molempien näytteestä löytyi nandroloni-nimistä anabolista steroidia.

Furyt kertoivat nandrolonin joutuneen heidän elimistöönsä, kastroimattoman villisian lihasta. He vannoivat syyttömyyttään ja vakuuttivat, ettei nandroloni päätynyt elimistöön tietoisesti.

Carefoot allekirjoitti kaksi todistajan lausuntoa vuonna 2017. Hän kertoi toimittaneensa villisian lihaa Furylle. Todellisuudessa hänellä ei ole koskaan omien sanojensa mukaan ollut edes villisikoja. Tästä koko tapauksessa on nyt kyse.

Furyn leirissä uutinen on otettu raivolla vastaan.

– Hirveää potaskaa. Nämä syytökset ovat perusteettomia ja loukkaavia. Tässä on kyse miehestä, joka on myöntänyt olevansa valehtelija, Furyn promoottori Frank Warren kommentoi.

Kesäkuussa 2016 Ison-Britannian antidopingtoimikunta UKAD ilmoitti Furyn helmikuussa 2015 antaman dopingnäytteen ilmenneen positiiviseksi, Fury vastasi ilmoittamalla vievänsä UKAD:n oikeuteen perättömänä pitämästään väitteestä. Syyskuussa 2016 ammattinyrkkeilijöitä testaava VADA puolestaan ilmoitti Furyn 22. syyskuuta antaman dopingnäytteen olevan positiivinen. Fury joutui kilpailukieltoon vuonna 2017, mutta hänen katsottiin kärsineen tästä jo valtaosan käsittelyn aikana. Tuohon aikaan Fury oli ripustanut jo ensi kertaa hanskat naulaan ja aloitti brutaalin päihteiden liikakäytön.

Furysta tuli tämän vuoden helmikuussa WBC-liiton maailmanmestari, kun hän nuiji titteliottelussa Deontay Wilderin.

Lähteet: Fightnews, Daily Mail