Kaksinkertainen keihäänheiton paralympiakultamitalisti Mikael Saleva on kuollut. Saleva kuoli kotonaan Espoossa pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hän oli kuollessaan 55-vuotias.

Saleva oli 1990-luvun johtavia suomalaisia vammaisurheilijoita. Moottoripyöräonnettomuudessa 17-vuotiaana vammautunut Saleva voitti tuolikeihäänheiton paralympiakultaa 1992 Barcelonassa ja 1996 Atlantassa.

Kaikkiaan Saleva voitti viisi paralympiamitalia. Kultamitalien lisäksi hopeaa keihäästä ja kuulasta Soulissa 1988 sekä keihäshopeaa Sydneyssä 2000. Keihäänheiton maailmanmestaruuden hän voitti kaksi kertaa, vuosina 1994 ja 1998. Saleva lopetti yleisurheilu-uransa Sydneyn paralympialaisten jälkeen.

– Mikki ryhtyi valmentajakseni, kun muutin 16-vuotiaana Helsinkiin opiskelemaan. Silloin minun lajini oli vielä ratakelaus, mutta hän suostui valmentamaan minua, ”jos poika vain kestää mukana”. Mitään lorvimista hän ei aikonut katsella, kertoo Salevan pitkäaikainen valmennettava, kilpakumppani ja ystävä Rauno Saunavaara kommentoi Paralympiakomitealle.

Salevalla ja Saunavaaralla oli pitkä valmennussuhde, mutta sitäkin pidempi ystävyys- ja veljeyssuhde. Saunavaaran mukaan välillä saattoivat päät kolista vastakkain, kun asioista ei oltu samaa mieltä, mutta aina pystyttiin sopimaan.

– Ennen vuoden 1992 paralympialaisia Mikki ilmoitti minulle, että hän on niin huonossa kunnossa, ettei taida lähteä koko kisoihin. Lähdin sitten hänen Kirkkonummen mökilleen ja keskusteltiin pitkään. Mikki lupasi, että menee kokeilemaan vielä Suonenjoella SM-kisoihin, että jos keihäs lentää yli 28 metriä, niin hän voi lähteä Barcelonaan. Tulos oli muistaakseni 28,02, Mikki lähti kisoihin ja voitti ensimmäisen paralympiakultansa, Saunavaara muistelee.

Saunavaara voitti Salevan valmentamana keihäänheitosta kaksi paralympiahopeaa ja yhden -pronssin.

Suomen Paralympiakomitea

@FinnParalympic
Raskain mielin kerromme suru-uutisen: keihäänheiton kaksinkertainen paralympiakultamitalisti Mikael Saleva on kuollut. Paralympiakomitea ottaa osaa läheisten suruun. paralympia.fi/uutinen/8188-k… #yleisurheilu #paraurheilu #RIP @yleisurheilu

Lähde: Suomen Paralympiakomitea