Suuria urheilutapahtumia on koronatilanteen takia peruttu tai siirretty laajalti. Hyvissä ajoin tehdyt päätökset ovat helpottaneet järjestäjien urakkaa, mutta viime hetkeen jääneet muutokset aiheuttavat päänvaivaa – kuten Hampurin maratonilla, joka piti juosta 19. huhtikuuta.

Järjestelyt maratonin suhteen olivat jo pitkällä siinä vaiheessa, kun koronarajoituksia alettiin Saksassa vasta miettiä. Nopeasti tuli selväksi, että maratonia ei voida juosta alkuperäisellä aikataululla ja se siirrettiin syyskuulle. Paljon oli kuitenkin ehditty jo tehdä yli 20 000 juoksijaa keräävän tapahtuman eteen.

Hampurin maratonin järjestelykomitean Frank Thaleiser onkin ollut kiireinen.

– Viimeiset kaksi viikkoa olen soitellut tärkeimmille kumppaneille, Thaleiser kertoi SportBildille.

Soittolistalla on ollut Hampurin kaupunki, sponsorit, järjestyksenvalvonta, poliisi… Samalla on pitänyt miettiä lukuisia muita asioita kisan uudelleensijoittamisen osalta. Onko vastaavia kilpailuja samaan aikaan? Miten saadaan vapaaehtoisia – kisaa ei voida käydä koulujen loma-aikaan. Lämpötila – onko elokuussa liian kuuma? Koko maratoninfran rakentaminen tämän päälle.

– Tämä kaikki on meillä normaalisti suunniteltuna kaksi vuotta ennakkoon, entinen huippujuoksija Thaleiser huokaa ja kertoo ryhmineen lähettäneen ilmoittautuneille yli 17 500 sähköpostiviestiä.

Kaikki materiaalitilaukset oli myös jo tehty ja myös toimitukset perillä. Osallistujamitalit voidaan käyttää myös syksyllä, mutta palautettavaakin on ollut. 6500 T-paitaa palautettiin valmistajalle, samoin 30 000 mysli- ja energiapatukkaa. Kaikki pakattiin ja lähetettiin, koska normaaliin tapaan näitä ei voitu noutaa takaisin rajoitusten vuoksi.

Jotain valoakin toki on näkyvissä. Ilmoittautuneille annettiin kolme vaihtoehtoa: ilmoittautuminen on voimassa syksylle, ilmoittautumismaksu palautetaan tai samalla maksulla voi osallistua 2021 ja 2022 maratoniin.

– On selvää, että jos kaikki olisivat halunneet rahansa takaisin, olisimme pulassa. Onneksi kyse on vain yksittäisistä tapauksista.