Suomen parayleisurheilumaajoukkue on ennätyskunnossa ja erittäin motivoitunut, vaikka vuoden 2020 päätavoite Tokion paralympiakisat ovatkin siirtyneet ensi vuodeksi.

Suomen Urheiluliiton parayleisurheilun päävalmentaja Mikko Peltonen korostaa, että valmennuksessa on pyritty tiedostamaan riskit ja otettu ne harjoittelussa huomioon.

– Osa urheilijoista on kehittänyt omia harjoitusratkaisuja mm. korostuneen kotiharjoittelun kautta. Ja Leo-Pekkahan (Tähti) on Espanjassa. Siellä ulkonaliikkumiskielto on pistänyt urheilijan ja henkilökohtaisen valmentajan kekseliääksi uusien ja korvaavien harjoitusmetodien löytämiseksi, Peltonen kertoo.

– Poikkeustila kuormittaa henkisesti hyvin henkilökohtaisella tavalla. Ainakin tähän mennessä ollaan selvitty asenteella, että tämä vahvistaa. Urheilijoiden motivaatio ja tahto on niin kovalla tasolla, että kunhan vain pysytään terveinä, me tullaan takaisin vähintään yhtä vahvoina kuin ennenkin, Peltonen uskoo.

– Tietenkin korvaavien harjoitteiden pureminen nähdään vasta sitten, kun päästään kentälle kellon ja mitan kanssa. Mutta pitkälti saman tilanteen edessä ovat muidenkin maiden kilpakumppanit, tiivistää Peltonen.

Puolan EM-kilpailut ovat vielä kysymysmerkki

– Bydgoszczin EM-kilpailut on siirretty, ei peruttu. Tarkempaa informaatiota ei ole. Sen tiedämme, että syyskuu on viimeinen mahdollinen ajankohta EM-kilpailuille, jos ne tänä vuonna järjestettäisiin, Peltonen kertoo.

– Ehkä kansainvälinen kausi 2020 on taputeltu, mutta toivottavasti kansallisia kilpailuja saadaan kalenteriin elokuusta eteenpäin. Maajoukkuetoiminnan suunnitelmia ja strategiaa on reivattu ja saadaan päivittää jatkossakin. Kunhan nyt nähdään, mihin suuntaan pandemia ja rajoitukset kehittyvät, Peltonen aprikoi.

– Paljon on kyssäreitä edelleen ilmassa. Selvää on, että pandemialla on pitkäkestoisia seurannaisvaikutuksia, joita emme vielä edes tunnista. Olimme valmiita menestymään Tokiossa 2020 ja olemme edelleen valmiita. Nyt vain saimme 364 päivää lisää aikaa.

Heti kun tilanne rauhoittuu ja se on terveyden kannalta järkevää, niin parayleisurheilun maajoukkue kokoontuu yhteisleirille. Paralympiakomitean nuorten ryhmään kuuluvat saavat nyt vuoden lisäaikaa kehittyä ja mahdollisesti heitäkin nousisi ensi kerran arvokilpailuihin vuonna 2021.

Lähde: Urheiluliiton tiedote