Urheilupaikat ovat suljettuina, kisoja on peruttu tai siirretty yksi toisensa jälkeen – elämme tilanteessa, joka muuttaa urheilijan arkea monin tavoin. Mitä tehdä, kun kaikki on tehty kauden päätavoitetta ajatellen ja se tipahtaakin alta pois?

Olympiakomitean kaksoisura-asiantuntija Juha Dahlström kannustaa urheilijoita hyödyntämään poikkeusaikaa kaksoisuransa edistämiseen. Hän vinkkaa esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevasta korkeakoulujen yhteishausta ja avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnoista.

– Urheilijat ovat erittäin tavoiteorientoituneita ja nyt kun kilpailulliset lähitavoitteet ovat lähteneet alta niin osa voi tarvita itsensä kehittämiseen tai opiskeluiden eteenpäin viemiseen tiukempia tavoitteita. Se voi lisätä heidän elämänhallinnan tunnettaan ja tuoda merkityksellisyyttä ja hyvinvointia arkeen, hän sanoo Olympiakomitean sivuilla.

Dahlström näkee tilanteen mahdollisuutena myös reflektoida ammattiurheilua ja siitä syntynyttä osaamista. Esimerkkeinä urheilusta saaduista taidoista hän mainitsee itsensä johtamisen, paineensietokyvyn ja elämänhallintataidot.

– Urheilusta saadun osaamisen tunnistaminen helpottaa myös urasuunnittelua niin pitkällä kuin lyhyemmälläkin tähtäimellä. Poikkeusaikaa voi mahdollisesti hyödyntää myös osa-aikaisten töiden tekemiseen, hän vinkkaa.

Lähde: Olympiakomitea