Ammattipyöräilyä on jo useamman vuoden ajan leimannut tietynlainen dopingvarjo useammankin nimekkään pyöräilijän Lance Armstrong etunenässä jäätyä testeissä kiinni erilaisista kielletyistä aineista. Nyt kiinnijääneiden määrä saattaa vielä nousta taannehtivasti.

Pyöräilijöiden antamia näytteitä vuosilta 2016 ja 2017 testataan nyt uudestaan vielä pari vuotta sitten testeissä näkymättömän suoritusta parantavan aineen osalta. Ennen kaikkea testit keskittyvät vuoden 2017 Ranskan ympäriajoon.

Uusintatestit ovat osa hiihdon MM-kisoista alkunsa saanutta operaatio ”Aderlassia”, jonka myötä vuonna 2019 paljastui laaja dopingverkosto. Varsinaisesti mitään suoraa epäilyä dopingin käytöstä pyöräilyssä ei kuitenkaan ole, vaan kyse on ennen kaikkea uusista testausmenetelmistä, jotka paljastavat aiemmin mahdollisesti piiloon jäänyttä dopingin käyttöä.

– Siihen aikaan oli useita kiellettyjä aineita, joita ei ollut saatavilla yleisesti ja joiden jäljittämiseen ei ollut parhaita mahdollisia menetelmiä laboratorioissa. Nämä menetelmät ovat sen jälkeen parantuneet, Gentissä sijaitsevan dopinglaboratorion edustaja Peter Van Eenoo sanoi Het Nieuwsbladille.