Ei rasismia, mutta varautuneisuutta ja englannin kieltä – pikajuoksija Salomé Kora on yhä outo lintu Sveitsissä

© Kuva: Getty Images

Sveitsin värejä olympialaisia myöten edustanut 25-vuotias pikajuoksija Salomé Kora on syntynyt alppimaassa ja myös asunut siellä valtaosan elämästään. Isän beniniläiset sukujuuret näkyvät kuitenkin jokapäiväisessä elämässä – tosin välillä varsin hauskoillakin tavoilla.

Kora asui perheineen 6-11 vuoden iässä isän kotimaassa Beninissä, jossa perhe oli mukana hyväntekeväisyysprojektissa, mutta sveitsiläisen lastentarhan käydä ehtinyt Kora palasi suunnitellusti – perheineen – Sveitsiin varhaisteini-iässä.

– Muutto takaisin oli vaikeampi johtuen iästäni. 11-vuotiaana on vaikeampi totutella uuteen ympäristöön, Kora kertoo Blickille.

– On ehkä klisee, mutta Afrikassa ihmiset ovat avoimempia. Saattaa käydä kenen luona tahtoo koska vain ja kävellä sisään. Sveitsissä pitää aina soittaa etukäteen ja sopia. Tällaisiin asioihin tottuminen vei aikansa, Kora naurahtaa.

11-vuotias adaptoituu kuitenkin nopeasti ja näin kävi myös Koralle. Sveitsiläisille yleisesti ”sopeutuminen” on ollut kovemman työn takana. Suhtautuminen tummaihoiseen Koraan ei aina ole täysin luontevaa, vaikka mitään rasismiin viittaavaankaan hän ei ole kokenut.

– Sen huomaa ainakin, että kaikki ihmiset eivät ole ehkä yhtä avoimia. Mutta mihinkään oikeaan rasismiin en ole törmännyt, onneksi, Kora kertoo ja nauraa jatkaessaan.

– Tällaiseen sitten törmää: sveitsiläiset yrittävät puhua minulle Sveitsissä englantia tai saksan kirjakieltä.

Kora itse kuitenkin vääntää leveää St. Gallenin murretta, mikä johtaa helposti hauskoihin tilanteisiin.

– Se on minusta hilpeää. Eivät he mitään pahaa tarkoita, eivät vain tiedä. Ja ehkä he näistä kohtaamisistamme oppivat myös jotain.


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!