Vuoden 2000 Sydneyn olympialaisten yksi suurimmista yllätyksistä koettiin painimatolla, kun USA:n Rylon Gardner kukisti ”voittamattoman”, raskasta sarjaa vuosia ylivoimaisesti hallinneen Aleksander Karelinin. Voiton huumasta Gardnerin tie ei ole kuitenkaan kovin ruusuiseksi kääntynyt.

Alku sujui hyvin. Gardner oli haluttu vieras televisiossa ja hänen vuosiansionsa kipusivat nopeasti olympialaisia edeltäneestä vajaasta 10 000 eurosta lähemmäs 250 000 euroon. Lisääkin oli tiedossa ammattilaispainisarja WWE:n tehtyä satojen tuhansien tarjouksia.

Gardner kuitenkin kieltäytyi äitinsä neuvosta.

– Äitini sanoi: ”Onko tämä se lapsi jonka kasvatin? Onko tämä se mitä haluat olla Amerikan nuorisolle?”. Ja jatkoi ”Rulon, kasvatinko lapseni tappajaksi? Onko se tavoitteesi elämässä? Satuttaa ihmisiä?”, Gardner kertoi News.comille.

– Paini on eri asia. Siinä ei fyysisesti vahingoiteta vastustajaa.

Jotain muuta siis ja Gardner sijoitti lomakohteeseen, joka päätyi lopulta FBI:n tutkinnan kohteeksi ja Gardner menetti kaiken. Vuonna 2012 Gardenerin velka oli jo yli kolme miljoonaa euroa, hän joutui myymään kaiken omistamansa ja avioliitto kariutui.

Masentunut Gardner käytti vähät varansa syömiseen ja onnistui hankkimaan painoa lisää lähes sata kiloa.

– Lopetin välittämisen, näin vain sen, että olen menettämässä kaiken, Gardner kertoi.

Elämä alkaa olla kuitenkin taas raiteillaan. Nyt 48-vuotiaana Gardner on Suurin Pudottaja -kilpailun myötä saanut painostaan pudotettua 78 kiloa ja vakuutusasiamiehenä työskenneltyään hän on palannut lajin pariin ja toimii nyt painivalmentajana Salt Lake Cityssa.