Norjan urheiluliitto julkisti alkuvuonna maanlaajuisiin kyselyihin perustuvan laskelmansa maan urheilun tappioista koronakriisin takia alkuvuoden 2020 aikana ja loppusumma oli 1,5 miljardia Norjan kruunua eli lähes 150 miljoonaa euroa.

Norjan valtiolta tuli perjantaina vihdoin tukipaketti, joka kattaa menetyksiä taannehtivasti, mutta vain osin. Urheiluliiton puheenjohtaja Berit Kjøll pelkää ennen kaikkea perustason urheilun ja liikunnan kärsivän tilanteesta.

Urheiluliiton kyselystä ilmeni myös se, että 40 prosenttia seuroista ainakin harkitsee tarjonnan supistamista, mikä merkitsee suoraan harrastusmahdollisuuksien vähenemistä.

– Pelkään että vastaavasti jäsenmaksut nousevat. Kasvavat jäsenmaksut ovat nyt meille tärkein haaste. Yhtälö jossa tarjonta supistuu ja jäsenmaksut nousevat johtaa urheiluun osallistuvien määrän romahdukseen, Kjøll sanoo Dagbladetille.

Kjøll toivoo kuitenkin, että Norjan hallitus laventaa tukipohjaa kattamaan muitakin urheilun menetyksiä kuin perjantaisessa paketissa kuvatut.

– Jos saamme korvaustasot ja -ohjelmat kohdilleen, uskon että selviämme hyvin tästä kriisistä.