Kansainvälinen Olympiakomitea KOK tuo monelle mieleen joukon eläkeiän jo hyvän aikaa sitten ohittaneita herrasmiehiä, jotka heiluttavat keskenään tahtipuikkoa urheilumaailman huipulla. Ja monen mielikuvan mukaan samalla pitävät huolta siitä, että oma lompakko pysyy tarpeeksi pulskana.

Tämä mielikuva ei ainakaan sukupuolijakauman osalta ole kuitenkaan enää nykypäivää. KOK kertoi jopa varsin yllättäviä lukemia, jotka ovat tulosta järjestön aktiivisesta ponnistelusta sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi.

KOK:n kaikkiaan 30 eri komission jäsenistä on tällä hetkellä naisia lähes puolet eli 47,7 prosenttia ja lukema on noussut kahden vuoden takaa runsaalla kahdella prosenttiyksiköllä. Kokonaisnousu viime vuosina on ollut huimaa. Vuoden 2013 lukemasta (20 prosenttia) naisten osuus on reilusti yli tuplaantunut.

Komissioiden puheenjohtajistakin naisia on tällä hetkellä 11 eli yli kolmannes.

– Naisten nousemisen johtorooleihin urheilussa ja sen edistäminen on todellista joukkuepeliä ja haluan kiittää kaikkia, jotka ovat olleet tätä tukemassa, puheenjohtaja Thomas Bach sanoi KOK:n tiedotteessa.

– Aina voidaan kuitenkin tehdä enemmän ja voimme edistyä vain jos työskentelemme asian eteen yhdessä.