Ruotsin hiihtotoivo hakee lisävauhtia selkäoperaation jälkeen – ”30 sekuntia nopeammin ja voin voittaa”

© Kuva: Juha Tamminen

Vuonna 2016 maailmancupin osakilpailussa Davosissa seitsemänneksi 30 kilometrillä sijoittunut Jens Burman nousi tuolla hiihdollaan 21-vuotiaana kertaheitolla Ruotsin hiihdon suurimmaksi tulevaisuuden toivoksi. Sen jälkeen on kuitenkin ollut vaikeampaa – tähän saakka.

Seitsemäs sija maailmancupissa on edelleen Burmanin paras sijoitus. Vauhtia ovat hidastaneet vuosikausia jatkuneet selkävaivat, jotka saatiin viimein selätettyä reilu vuosi sitten. Burman kävi välilevyoperaatiossa ja on toipilasajan jälkeen päässyt pitkästä aikaa harjoittelemaan täydellä teholla.

– Kun nyt on pystynyt harjoittelemaan koko vuoden normaalisti, keho on saanut paljon enemmän perusharjoitusta. Sitä myötä tulee myös yleisesti ottaen vahvemmaksi, Burman toteaa SVT Sportille.

– Jos hiihdän 30 sekuntia nopeammin, voin olla palkintopallilla tai jopa voittaa. Kyse on todella pienistä marginaaleista ja jos vain voi olla hiukan nopeampi ja hiukan räjähtävämpi, sekunteja voi pudottaa useissa kohdin matkaa.

Burman uskoo, että todellinen läpimurto maailman huipulle voisi olla edessä tulevana talvena. 25-vuotiaalla hiihtäjällä on vielä useita vuosia jäljellä tavoitella menestystä.

– Toivon että se tapahtuu ensi talvena, ehdottomasti. Sen takia töitä teen. Tuntuu ettei paljon enää puutu viimeisestä askeleesta kohti palkintopallia. Jos kaikki osuu kohdilleen ja kehityksessä on tosiaan otettu pikku loikka, uskon että ensi kausi voi olla se kausi. Siihen tähtään.

» Keskustele hiihdosta, ampumahiihdosta, lumilautailusta ja muista talvilajeista Facebook-ryhmässä Talviurheilun olohuone!