Suomalainen yleisurheilija on harjoitellut lujaa uuden valmentajansa johdolla – ”Olen juossut 400 kilometriä enemmän treeniä kuin aiemmin”

© Kuva: Juha Tamminen

Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Ville Lampinen odottaa mielenkiinnolla kesän kilpailukautta. Hän sai syksyllä valmennustiimiinsä Pekka Kelonurmen rinnalle 800 metrin SE-miehen Ari Suhosen.

Lampisen harjoittelua alettiin rakentaa päätavoitteena sittemmin peruutetut Pariisin EM-kilpailut. Hallikausi jätettiin niukaksi ja keskityttiin harjoitteluun, jota ryydittivät ulkomaan leirit.

– Ehkä suurin harjoituksellinen eroavaisuus aiempaan oli, että peruskuntokautta tehtiin paljon pidemmälle, oikeastaan läpi koko syksyn, Lampinen vertaa.

– Kovemmatkin harjoitukset olivat syksyllä hyvin vauhtikestävyyspainotteisia tyyliin 5 x 1,5 kilometriä. Jenkeissä olin tottunut siihen, että marraskuun lopussa alettiin jo revittelemään kisavetoja.

Yhteistyön pohjaksi Suhonen teki Lampisen kanssa analyysin, jossa arvioitiin juoksijan vahvuudet ja kehityskohteet.

– Yksi kehityskohde oli ylimatkakestävyys, josta Ari käyttää termiä vetokestävyys. Se tarkoittaa, että pitäisi pystyä vetämään toistoja määrällisesti enemmän, ja pidempiä vetoja kovempaa ja lyhyemmällä palautuksella. Se on ollut harjoituskauden teema, Lampinen sanoo.

– Olen vetänyt aika paljon 1000 ja 1500 metrin vetoja, jotka eivät ole minulle kovin helppoja, mutta niissä on näkynyt kehitystä.

– Samaan aikaan Ari painottaa, että nopeuden pitää säilyä. Eli 400 metrillä pitää päästä mieluiten lähemmäksi 47 sekunnin aikaa kuin 48 sekuntia. Näistä aineksista se 800 metriä koostuu; kovasta nopeudesta ja sen kestämisestä, että kestää sen rajun toisen kierroksen.

Nopeustreenit Kelonurmen johdolla

Suhosen valmennusfilosofia on näkynyt myös tavassa, jolla pääharjoitukset juostaan.

– Arin mukaan vetotreenit pitää juosta mieluimmin yksin, eli vetää juuri sitä omaa vauhtia. Syksyn ja melkein kaikki talvenkin vetotreenit tein yksin. Nyt ihan viime viikkoina olen juossut muutaman enemmän kilpailuun valmistavan treenin Lehtilän Jaakon kanssa, Lampinen sanoo.

Uudistuneen harjoittelun mukana treenikilometrejä on karttunut aiempaa enemmän.

– Juoksukilsat ovat pysyneet aika tasaisena koko vuoden. Laskin juuri, että syksystä tähän hetkeen olen juossut 400 kilometriä enemmän treeniä kuin aiemmin, Lampinen sanoo.

Nopeusharjoittelussa Lampinen on jatkanut Kelonurmen kanssa hyviksi havaituilla poluilla.

– Nopeuspuoli on ollut enemmän Pekan juttuja. Me vedetään nopeustreeneissä 60 ja 80 metrin vetoja, kun tarkoitus on juosta myös 400 metriä, Lampinen sanoo.

Lähde: Urheiluliitto


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!