Tavoitteet korkealla! Suomalaisjuoksija sai valmentajakseen SE-miehen – ”Hyvä fiilis ja luottavainen olo”

© Kuva: Juha Tamminen

Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Ville Lampinen odottaa mielenkiinnolla kesän kilpailukautta. Hän sai syksyllä valmennustiimiinsä Pekka Kelonurmen rinnalle 800 metrin SE-miehen Ari Suhosen. Tavoitteena on kehitysharppa 800 metrillä ja 400 metrin ajan pitäminen 47 sekunnin tuntumassa.

– Olin aika otettu, kun Ari lähti syksyllä mukaan. Tiedän, että hänellä on ollut muitakin kyselijöitä. Se tuntuu hyvältä, että tämän lajin paras viitsii käyttää aikaa ja energiaa minun valmennukseeni, Lampinen kiittää.

Lampisen mukaan harjoituksellisten sisältöjen ohella Suhonen on tuonut päätreeneihin ”tekemisen meininkiä”.

– Onhan niissä treeneissä, missä Ari on ollut katsomassa ollut sellainen ekstralataus. Ei sitä voi ihan vihkoon vedellä, kun SE-mies on paikalla, Lampinen veistelee.

– Muutos on tuonut myös motivaatiota. Minulla on hyvä fiilis ja luottavainen olo Pekan ja Arin yhteistyöstä. Jenkeissä luotto valmentajan tekemiseen ei välillä ollut yhtä korkealla, Lampinen viittaa viime keväänä päättyneeseen pitkään rupeamaan Villanovan yliopiston yleisurheilutiimissä Yhdysvalloissa.

Pitkä ylimenokausi jenkkivuosien jälkeen

Yhdysvaltain vuodet eivät tuoneet seitsenkertaiselle Kalevan kisojen mestarille mitä hän toivoi: 800 metrin ennätys 1.48,44 on kesältä 2015 ja 400 metrin ennätys 47,24 vuodelta 2017. Palo kehittyä oli kuitenkin kova, joten Lampinen päätyi viime kesänä keskustelemaan Suhosen kanssa.

– Juttelin Arin kanssa ensin kahdestaan pitkät pätkät. Sitten puhuttiin niin, että Pekka oli mukana. Sen jälkeen annettiin kaikille aikaa miettiä, haluaako olla mukana. Ja siitä se lähti.

Kelonurmi on Lampisen päävalmentaja, Suhosen roolina ovat pääharjoitukset, eli kehittävät harjoitukset, joilla rakennetaan juoksijan nousua askelta kovemmalle tasolle.

– Pekan kanssa olen yhteydessä päivittäin. Hän valvoo suurimman osan treeneistä. Ari ohjelmoi päätreenejä ja on ollut myös katsomassa niitä, Lampinen sanoo.

Yhteistyö lähti käyntiin syksyn pitkällä ylimenokaudella.

– Ari näki, että kun takana oli jenkkivuosia, joiden aikana pitkät palautusjaksot jäivät vähiin, tehtiin ylimenokausi kunnolla. Olin melkein kuukauden ilman ohjelmoitua treeniä, Lampinen kertoo.

Lähde: Urheiluliitto