Kun puhutaan Ruotsista ja kiekonheitosta, mieleen nousee hakematta mestariheittäjä Daniel Ståhl. Stählin varjossa Ruotsille on kasvanut kuitenkin myös toinen maailmanluokan heittäjä. Simon Pettersson on kiskaissut parhaimmillaan yli 67 metriä ja tavoite on vielä pidemmällä.

Pettersson oli nuorempana moniottelija aina Ruotsin mestaruusmitaleille saakka, mutta päätti 19-vuotiaana keskittyä kiekonheittoon. Pituutta Petterssonilla oli kiekonheittäjälle sopivat 198 senttiä, mutta painoa vain 86 kiloa. Nuori Simon matkasi isänsä Per-Erikin kyydissä huippuvalmentaja Vesteinn Hafsteinssonin pakeille pyrkimyksenä päästä harjoittelemaan tämän kanssa.

– Hän ei ollut kovin vaikuttunut, Simon Pettersson muistelee nauraen Aftonbladetille.

– En edes tiennyt kuka hän oli. Näin vain kaverin, joka oli laiha kuin tulitikku, joka oli ujo eikä sanonut mitään. Hänen isänsä hoiti kaiken puhumisen. Mietin että tässä on taas yksi joka tulee ja on puolen vuoden päästä kadonnut, Hafsteinsson vahvistaa.

Pettersson pääsi kuitenkin muutamaksi kuukaudeksi ”koeajalle” ja nyt tuo aika on venähtänyt kuudeksi vuodeksi. Samalla painoa – ja lihasmassaa – on tullut 30 kiloa lisää. Samalla kaaret ovat pidentyneet ja tähän ansiota on myös Petterssonin asenteella, jota valmentaja ylistää.

– Hänen kanssaan on mahtava tehdä töitä, hän on siinä mielessä unelmatapaus. Hänellä on uskomaton työkyky, hän ei koskaan valita eikä ole koskaan väsynyt. On hauska nähdä, että kova työ myös palkitaan nyt, Hafsteinsson sanoo.

– Luulin että menee vuoteen 2024 ennen kuin hän voi haastaa huiput, mutta hän on nyt mitaliehdokas jo Tokiossa 2021. Tavoite on heittää siellä tuulettomissa oloissa 68 metriä – se riittää pitkälle.