Vuoden 2014 Sotshin talviolympialaisten dopinglaboratoriota johtaneen Grigori Rodchenkovin tuore kirja sisältää runsaasti paljastuksia. Yhtenä merkittävimmistä on se, että saksalaisen ampumahiihtäjän Evi Sachenbacher-Stehlen kuuden vuoden taistelu nimensä puhdistamiseksi sai viimein virallista tukea.

Rodchenkov kertoi, että paine osoittaa laboratorion pätevyys oli kova ja positiivisia näytteitä oli yksinkertaisesti saatava. Sachenbacher-Stehle joutui sitten ”uhriksi”. Hänen virtsanäytteestään löytyi vähäinen määrä metyyliheksanamiinia. Kyse oli Rodchenkovin mukaan rajatapauksesta ja kyseistä ainetta tarkoituksella käyttäneillä pitoisuudet ovat huomattavasti suurempia.

Rodchenkov sanoi suoraan, että jos positiivisia tuloksia olisi ollut muutamakin Sachenbacher-Stehlen tapausta ei luultavasti olisi edes raportoitu. Kahden vuoden pannaa Rodchenkov piti täysin ylimitoitettuna ja tuki vahvasti Sachenbacher-Stehlen esillä pitämää väitettä tahattomasta

– Se oli helpotus, kyyneleet tulivat heti, Sachenbacher-Stehle sanoi BILDin mukaan.

– Olin lenkillä tyttäreni Gretan kanssa tiistaiaamulla. Kun palasin kotiin, mieheni oli soittanut viidesti. Ihmettelin mistä oli kyse. Ja hän kertoi ja kaikki tuli jälleen mieleen.

Samaan aikaan laboratoriossa vaihdettiin positiivisia näytteitä negatiivisiin ja saksalainen puolestaan joutui melkoiseen kuulustelupyöritykseen kotimaassaan, jossa lähti nopeasti liikkeelle virheellisiä huhuja laajasta dopingringistä ja Sachenbacher-Stehleä painostettiin ”paljastamaan” ringin jäsenet, mitä hän ei tietysti pystynyt tekemään, koska tällaista rinkiä ei ollut.

Alun perin kahden vuoden kilpailukielto lyheni urheilun vetoomustuomioistuin CAS:ssa kuuteen kuukauteen, mutta Sachenbacher-Stehle ei enää laduille palannut. Olympialaisissa jo saavuttamaansa neljättä sijaa hän ei haikaile takaisin.

– Se ei ole minulle tärkeää. Tärkeää on se, että nyt on selvää ettei kyse ollut tietoisesta dopingista.