103. kerran ajettava Italian ympäriajo käynnistyi Sisiliassa 15,1 kilometrin henkilökohtaisella aika-ajolla. Vauhdikkaan reitin haastavuutta lisäsi raju tuuli ja muhkurainen katuosuus maalikaupungissa Paleremossa. Avausetapin nopein oli aika-ajon maailmanmestari italialainen Filippo Ganna. Keskinopeus oli lähes 59 kilometriä tunnissa.

Uransa ensimmäistä suurta etappiajoa ajava Jaakko Hänninen oli avausetapilla epäonninen. Hänninen ajoi etapin alkuosan kohtuullisen hyvin ottaen huomioon, että olosuhteet olivat kevyelle ajajalle hyvin hankalat. Suurin hankaluus tuli kuitenkin noin neljä kilometriä ennen maalia. Hän kaatui, joutui vaihtamaan pyörää ja otti ison aikatappion viimeisillä kilometreillä. Hänninen oli 166:s (+2:52).

– Ensimmäinen etappi ajettu. Tärkeintä oli olla ottamatta riskejä kovassa tuulessa. Muun muassa kiekkovalintaa muutettiin vielä viime hetkellä ennen starttia. Alkumatka sujui mallikkaasti ja oli hyvä flow päällä. Sitten tuli epäonnea. Maalikaupunkiin saapuessa toisessa mutkassa etukiekko lähti alta ja menin nurin. Tempopyörä vaurioitui sen verran, että jouduin vaihtamaan maantiepyörään ja ajamaan sillä viimeiset neljä kilometriä. Tappiota tuli rutkasti, mutta huomenna on uusi päivä, kertoi pintanaarmuilla kaatumisestaan selvinnyt Jaakko Hänninen.

Italian ympäriajo ajetaan normaalisti toukokuun lopulla – kesäkuun alussa. Nyt koronatilanne muutti kilpailukalenteria ja Girolle löytyi paikka lokakuun alusta. Kilpailu ajetaan normaalin kolmen viikon ja 21 etapin mittaisena. Välissä on kaksi lepopäivää. Kilpailun kokonaispituus on hieman vajaa 3.500 kilometriä. Mukana on 22 joukkuetta ja 176 ajajaa. Kuitenkin jo ensimmäisellä etapilla Astanan Miguel Angel Lopez lensi päin mellakka-aitaa, loukkaantui ja joutui keskeyttämään.

Seuraavaksi ajetaan 149 kilometrin etappi Alcamosta Agrigentoon. Etappi päättyy maalinousuun.

Lähde: Tiedote