Akseli Karsikas otti nuorten hyppyfinaalissa riskin, joka kannatti, ja voimisteli kuudenneksi.
Espoon Telinetaitureiden rengasspesialisti Joonas Kukkonen onnistui sijoitustavoitteessaan miesten telinevoimistelun EM-finaalissa. Kukkonen tuli sunnuntaina rengasfinaalin seitsemänneksi pistein 13,333 ja onnistui parantamaan sijoitustaan torstain karsinnasta.

– Totta kai olen tyytyväinen siihen, että sarja meni taas läpi. Ei tullut yhtä korkeat pisteet kuin karsinnassa, mutta en voi olla muuta kuin tyytyväinen tähän reissuun. Siellä oli kovaa porukkaa ja tuli sellaisia pieniä virheitä, jotka ovat helposti korjattavissa, joten sillä saa kirittyä eroa kanssakilpailijoihin, Kukkonen analysoi tulostaan ja tulevien kilpailujensa näkymiä.

Turkin Mersinissä voimisteltujen miesten telinefinaalien ainoa suomalainen suoritti sarjansa varmasti, mutta hän joutui ottamaan pienen korjausaskeleen alastulovolttinsa jälkeen.
– Lämmittäähän se, että sijoitustavoite täyttyi, mutta olisi ollut mahdollisuuksia vielä korkeammalle. Näin kuitenkin tällä kertaa, Kukkonen sanoo.

Renkaiden Euroopan mestaruus meni Turkin Ibrahim Colakille, joka voimisteli huippupisteet 15,000. Hallitsevan maailmanmestarin jälkeen himmeämmille EM-mitaleille ylsivät Itävallan Vinzenz Höck (14,800) ja Ukrainan Igor Radivilov (14,766).

Miesten telinevoimistelun EM-kilpailujen viimeiset telinefinaalit ovat parhaillaan käynnissä, mutta niissä ei nähdä enää suomalaisvoimistelijoita.

Aamupäivällä Mersinissä voimisteltiin myös nuorten telinefinaalit, joissa ainoana suomalaisena kilpaili Oulun Pyrinnön Akseli Karsikas, 18. Hän oli keskiviikkona kuudes nuorten hyppykarsinnassa ja säilytti sijoituksensa myös finaalissa.

Karsikas onnistui korottamaan karsintapisteitään reilulla kahdella kymmenyksellä, kun hän esitti toisena hyppynään karsintasuoritustaan vaikeamman liikkeen.

– Enpä voisi olla hirveästi tyytyväisempi, kun tuli uusi hyppy ensimmäistä kertaa jaloilleen, Karsikas sanoo.

Oululaisvoimistelijan uusi liike oli roche eli urhonhypyllä alkava kaksoisvoltti kerien. Hän ei ollut tehnyt sitä koskaan aiemmin kisatilanteessa. Karsinnan jälkeen Karsikas ja hänen valmentajansa Janne Haapajoki saivat keskittyä vain hypyn viilaamiseen, sillä tavallisesti kuusiottelua tekevälle voimistelijalle ei auennut muita finaalipaikkoja.

Haapajoen mukaan Karsikkaan tuplahyppy kuului finaalin vaikeimpiin liikkeisiin, mutta avaushypyn vaikeusarvo jäi vielä hieman kärkivoimistelijoista. Nuorten Euroopan mestariksi hyppäsi romanialainen Gabriel Burtănete pistein 14,283. Karsikkaan tulos oli 13,683.

– Jos olisin tehnyt vähän puhtaammin, olisin saattanut saada vielä mitalinkin, mutta olen kyllä oikein tyytyväinen junioriurani lopetukseen, sanoo ensi vuonna miesten sarjaan siirtyvä voimistelija.

Kaikki miesten telinevoimistelun EM-kilpailujen tulokset löytyvät Euroopan voimisteluliiton tapahtumasivuilta osoitteesta europeangymnastics.com.

Kilpailuissa oli mukana suomalaisten lisäksi 18 eri maan voimistelijoita. Moni Euroopan suurista voimistelumaista jätti lähettämättä kilpailijoita Turkkiin, kun Tokion olympialaisten kuusiottelukarsinta siirtyi ensi kevään EM-kilpailuihin.