Miesten futsalmaajoukkue pelaa EM-karsintojen toisessa ottelussa tiistaina 2. helmikuuta vieraskentällä Italiaa vastaan. Ottelupaikkana on Palazzetto Estraforum Praton kaupungissa, noin 20 km Firenzestä luoteeseen. Peli alkaa poikkeuksellisesti jo klo 15.00 paikallista aikaa, klo 16.00 Suomen aikaa. Yle lähettää ottelun suorana Areenassa sekä jälkilähetyksenä klo 18.00 TV2:ssa.

Koronaviruksen suhteen karsinnat toteutetaan UEFA:n tarkka protokollaa: joukkueet elävät, harjoittelevat ja pelaavat totaalisessa kuplassa.

Suomen tiistain vastustaja Italia on aivan maailman eliittiä, joskin aivan viime vuosina menestys on ollut hieman laihempaa. Italia on ollut mukana kaikissa 11 EM-lopputurnauksessa ja voittanut Euroopan mestaruuden kahdesti (2003, 2014). Vain futsalin mahtimaa Espanja on Euroopassa Italiaa menestyneempi. Viime vuosina Portugali ja Venäjä ovat kuitenkin menneet tuloksissa mitattuna Italian ohi. Serie A, jossa on nähty viime vuosina mukavasti suomalaisväriäkin (Juha-Matti Savolainen, Jukka Kytölä), on yhä Euroopan ja maailman kovimpia futsal-liigoja.

Euroopan mestaruutta helmikuussa 2014 Antwerpenissä juhlineesta joukkueesta on yhä mukana 34-vuotias Alex Merlim, 31-vuotias Murilo Ferreira sekä tiistaina 37 vuotta täyttävä maalivahtilegenda Stefano Mammarella. Italia ei ole voittanut maailmanmestaruutta, mutta se saavutti MM-hopeaa 2004 sekä MM-pronssia 2008 ja 2012.

Suomi ja Italia ovat kohdanneet aiemmin neljästi. Marraskuussa 2003 MM-karsinnassa kyyti oli kylmää; kotikentällään Montesilvanossa 2200 katsojan edessä Italia löylytti lapsenkengissään olevaa Suomea maalein 12–0 (4–0). Vajaat kymmenen vuotta myöhemmin Suomi oli jo kehittynyt, mutta EM-karsinnan Main Roundilla Barissa maaliskuussa 2013 Italia oli edelleen parempi maalein 5–1. Suomen historian ensimmäinen maalintekijä Italiaa vastaan oli Joni Pakola.

Suomen ykkösmaalivahti Juha-Matti Savolainen on pelannut kuluvan kauden Italian Serie A:ssa Mantovassa.

– Italiassa varmasti kotijoukkue hallitsee peliä ja palloa enemmän kuin Suomi. Mutta se ei ole vielä tae mistään, ei pisteistä eikä voitosta. Italiassa on MM-karsinnan jälkeen valmentaja vaihtunut ja pelaajisto uusiutunut, varmasti muutoksiakin on tullut sitten viime kohtaamisen (tammikuun 2020 MM-karsinta).

– Varmaan aika liikkuva porukka, pallollisesti taitava. Italialla on pelaajamassaa, mistä valita. Tuttuja vastustajia on Italian joukkueessa, mutta ei omia joukkuekavereita Mantovasta. Aina on huikeaa pelata maaotteluita.

– Tönimällähän niitä horjutetaan. Jos juttelee vähän ei-niin-mukavia, niin siellä voi painekattila hyvin äkkiä kiehahtaa, Savolainen vinkkaa haastattelussa paikan päällä.

Lähde: Palloliitto