Suomi ja Belgia pelasivat ratkaisevan EM-karsintaottelun tiistai-iltana Vantaalla. Maalittoman avausjakson jälkeen kotijoukkue onnistui kääntämään ottelun 3-2 (0-0) -voitokseen värikkäällä toisella jaksolla ja nappasi ottelusta täydet kolme pistettä. Sen myötä Suomi pääsi juhlimaan historiallista EM-kisapaikkaa!

AVAUSJAKSO MAALEITTA

Otteluun lähdittiin kutkuttavista lähtöasetelmista. Etukäteen oli selvää, että voitolla Suomi etenisi suoraan EM-kisoihin, kun taas tasapelin myötä halutun kisapaikan nappaaminen mutkistuisi. Belgian kannalta lähtötilanne oli sama – vierasvoitolla se etenisi Hollannissa ensi vuoden alussa pelattaviin EM-kisoihin yhtenä parhaista lohkokakkosista. Italia oli jo aiemmin varmistanut karsintalohkon voiton ja suoran kisapaikan.

Suomen kokenut ykkösketju aloitti ottelun terävästi. Jo avausminuutilla sekä Miika Hosio että Panu Autio pääsivät laukomaan maalin läheisyydestä vaarallisesti, mutta tuloksetta. Suomi piti kovaa tempoa alkuminuutit. Myös vaihtojen pituudet olivat kotijoukkueella silminnähden lyhyempiä kuin kapeammalla ringillä operoineella Belgialla.

Avausjakson edetessä Suomen alun lievä hallinta tasoittui. Myös Belgia sai rakennettua muutaman maukkaan vetopaikan, ja erityisesti Omar Rahou väläytteli vaarallisuuttaan hyökkäyspäässä. Suomen maalinsuulla Juha-Matti Savolainen ei ollut kuitenkaan yllätettävissä

Viidennellätoista peliminuutilla Olli Pöyliö riisti pallon Belgian alimmalta pelaajalta, ja Iiro Vanha pääsi jo nokikkaan Belgian maalivahdin kanssa. Vierasjoukkueen Ahmed Sababti ehti kuitenkin kaatamaan Vanhan viime hetkellä, ja selvisi rikkeestään keltaisella kortilla. Seuranneesta vapaapotkusta Vanhan tulinen kuti ei uponnut sekään. Varsin vauhdikas ja tapahtumarikas avausjakso päättyi lopulta 0-0 -lukemissa.

SUOMI MARSSII EM-KISOIHIN

Toinen jakso käynnistyi tasaisesti, mutta Suomi oli terävämpi ja aloitti ottelun maalinteon ajassa 23:12. Juhana Jyrkiäisen vahva prässi tuotti syötönkatkon, ja Iiro Vanha pääsi jälleen maalivahdin kanssa kasvotusten. Lopulta Jyrkiäinen ehti itse maaliviivalle ohjaamaan Vanhan noston verkon perukoille. Suomi sai maalista lisävirtaa, ja erityisesti kakkoskenttä Jyrkiäinen – Vanha – Jarmo JunnoOlli Pöyliö oli hetken päästä jälleen lähellä maalintekoa.

Ottelu eteni tasaisissa ja jännissä merkeissä. Molemmat joukkueet rakensivat useamman herkullisen laukaisupaikan, mutta tarkka puolustaminen esti aivan huippupaikat.

Jo toisen jakson puolivälissä Belgia nosti ajoittain lentävää maalivahtia hyökkäyksiä tukemaan. Vähitellen vierasjoukkue nosti prässiään ylemmäs, ja otti väkisin pallonhallintaa itselleen. Lopulta ajassa 35:24 Belgian jauhanta tuotti tulossa, kun Ibrahim Adnane unohtui maalin eteen laukomaan pallon maaliin ja lukemiksi 1-1.

Vähämaalinen tasapelikään ei olisi riittänyt Belgialle. Tämä avasi Suomelle hiukan tilaa hyökkäyspäähän, ja tilaisuus käytettiin nopeasti hyväksi. Jarmo Junno löysi oivaltavan esityön jälkeen Iiro Vanhan, joka laukoi pallon vastustamattomasti ylänurkkaan ja näin Suomen uudelleen johtoon ajassa 35:43. Minuutti tästä ja Suomen alivoimapeli Belgian lentävää maalivahtia vastaan toimi jo paremmin; Panu Autio pääsi rokottamaan tyhjään vierasmaaliin lukemiksi jo 3-1.

Belgia ei luovuttanut. Ajassa 37:26 Lucas Diniz yllätti Savolaisen hienolla laukauksellaan ylivoimakuvion päätteeksi. Kahdelle viimeiselle minuutille mentiin näin 3-2 -lukemissa. Ratkaisun makua nähtiin ajassa 38:27, kun Iiro Vanha oli jälleen rynnimässä kohti belgialaismaalia. Leo pysäytti alimpana miehenä Vanhan juoksun, ja tällä kertaa pysäytys palkittiin punaisella kortilla. Tämä tarkoitti Suomelle miesylivoimaa kahdeksi minuutiksi. Miesylivoiman turvin Suomi puolusti kellon loppuun ja näin loppusummeri soi Suomen EM-kisapaikan kunniaksi!

”ON VAIKEA LÖYTÄÄ SANOJA”

Suomen päävalmentaja Mićo Martić kommentoi voittoa tuoreeltaan.

– On vaikea löytää sanoja. Ei todellakaan ollut helppo peli. Mielestäni olimme toisella jaksolla parempia, ja ansaitsimme voiton tänään. Tämä on suuri voitto koko Suomen futsalille – seuroille, taustahenkilöille, Palloliitolle ja tietysti pelaajille. Suomalaisella futsalilla on hieno tulevaisuus. Nyt nautitaan voitosta!

Myös suomalaisen futsalin tunnetuin pelaaja Panu Autio hehkui tyytyväisyyttä summerin soitua.

– Huikea fiilis, päällimmäisenä on suuri onnen tunne. Johdonmukaisesti on tultu eteenpäin kaikki nämä vuodet, ei ole otettu oikoreittejä. Peruspalikat on laitettu kuntoon, ja nyt se palkinto on tässä.

– Pallollisessa pelissä jäi tänään vielä parantamisenkin varaa, mutta käytimme hyvin vahvuuksiamme ja pistimme kaverin ahtaalle. Koko joukkueelta fantastinen esitys – tehtiin se mitä tarvittiin. Laaja nippu on ollut kasassa näissä karsinnoissa ja tässä meidän projektissa. Aika loogisesti tässä tehty töitä jo pitkään. Futsal-Liigan pudotuspelit alkavat viikonloppuna, mutta kyllä tässä nyt hetki ehditään nauttimaan tästä tunnelmasta!