Suomalaistrio Benedek Oláh, Alex Naumi, Anna Kirichenko aloittaa keskiviikkona pöytätenniksen olympiapaikkojen metsästämisen Portugalissa. Guimaraesissa pelattavassa Euroopan maanosakarsinnassa on jaossa viisi kaksinpelipaikkaa miehille ja neljä naisille.

Benedek Oláh edusti Suomea vuoden 2016 olympialaisissa edeten Riossa toiselle kierrokselle eli 64 parhaan joukkoon. ”Penan” ainoa tavoite on napata Portugalista suora paikka Tokioon, sillä kesäkuun maailman rankingin perusteella tehtävässä viimeisessä jaossa suomalaispelaaja jäisi varasijoille.

– Portugalista haen vain ja ainoastaan olympiapaikkaa. Siihen pitää pelata todella hyvin, sillä turnauksessa on ihan helvetin kova taso. Euroopasta on tällä kertaa erityisen vaikea päästä kisoihin, Oláh tietää.

– ”Pena” on hyvässä kunnossa ja kaikin puolen valmis taistelemaan paikasta Tokioon, maajoukkueen päävalmentaja Mattias Bergkvist vahvistaa.

Oláh on valmistautunut kevään tärkeimpään turnaukseen pelaamalla Ranskan Pro A -liigaa Jura Morez TT:n riveissä sekä harjoittelemalla tutussa ympäristössä Unkarissa.

– Valmistautuminen piti ottaa hieman uusiksi, sillä olen treenannut todella paljon. Viime viikon maanantaina valmentaja sanoi minulle, että älä tule hallin lähellekään muutamaan päivään. Tarvitsin vähän lepoa. Viime päivät olen oikeastaan pelannut vain matseja ja vedellyt boxia, Oláh kertoo.

Naumi ja Kirichenko ovat puolestaan harjoitelleet viimeiset viikot Eslövissä, Ruotsissa. Kaksikon parhaat vuodet ovat vasta seuraavissa olympiadeissa.

– Tässä turnauksessa voi tapahtua ihan mitä tahansa. Jokainen on riittävän hyvä voittamaan kenet tahansa. Olympiapaikan saavuttaminen on vaikeaa, mutta sama tilanne on kaikilla pelaajilla. Tällaiset tilanteet ovat vain hyvä asia tulevaisuutta ajatellen, Bergkvist muistuttaa.

Portugalista olympiapaikkaa tavoittelee 36 mies- ja 40 naispelaajaa, joista neljä parhaiten sijoitettua aloittaa urakkansa suoraan toisesta vaiheesta. Ensimmäinen vaihe pelataan kolmen tai neljän pelaajan alkulohkoissa. Jokaisen lohkon kaksi parasta etenee 20:n (miehet) tai 24:n (naiset) pelaajan cupkaavioon, jonka kaksi parasta saa paikan Tokioon. Loput 18 (m) 22 (n) pelaavat karsinnan kolmannessa vaiheessa vastaavan kaavion lopuista kolmesta (m) ja kahdesta (n) olympiapaikasta. Suomalaispelaajat aloittavat karsinnat ensimmäisestä vaiheesta.

Lähde: Pöytätennisliiton tiedote