Maailmanmestari Donavan Brazierin vauhti ei riittänyt paikkaan Yhdysvaltain olympiajoukkueen 800 metrin triossa. Maan ennätysmies hiipui Eugenessa jatkuneiden olympiakarsintojen kovavauhtisessa finaalissa kahdeksanneksi ajalla 1.47,88.

Yhdysvaltain mestariksi nousi rajussa loppukirissään onnistunut Clayton Murphy, joka yrittää Tokiossa kirkastaa Rio de Janeiron olympiakisojen pronssimitalia. Eugenen finaalissa Murphy nousi kärkeen vasta loppusuoralla ja vei voiton kauden kärkiajalla 1.43,17 juostuaan viimeisen 200 metriä 26,52.

Vauhtijuoksun finaalista teki Yhdysvaltain yliopistomestari Isaiah Jewett, 24, joka veti 400 metriä 50,60 ja ohitti 600 metriä ajassa 1.15,65. Murphyn kirille hän ei lopussa voinut mitään, mutta oli toinen ennätyksellään 1.43,85. Dohan MM-kisoissa neljänneksi juossut Bryce Hoppel vei kolmannen olympiapaikan ajalla 1.44,14.

– Harmi, että Donavan ei ole joukkueessa, mutta aika pirskatin hyvä joukkue meillä on, Murphy hehkutti Runners Worldille.

Nilsen voitti, mutta 6 metriä oli vielä liikaa

Kolmesti Yhdysvaltain yliopistomestaruuden voittanut Chris Nilsen voitti olympiakarsintojen seiväshypyn ylitettyään 590. Korkeus ylittyi ensiyrittämällä. Sen sijaan kolme yritystä kuudesta metristä eivät tuottaneet tulosta. Nilsen, 23, on kuluvan vuoden mittaan ylittänyt hallissa 593 ja ulkoradoilla 591.

Hallitseva maailmanmestari Sam Kendricks ja KC Lightfoot jakoivat toisen sijan. Kumpikin taivutti 585.

Konkari-Clay viimeisellä mestariksi, Thompson heitti 82,79

Kolmiloikkaaja Will Clayen, 30, arvokisojen mitalisaalis on mittava, mutta yhtä puuttuu. Kahden olympia- ja MM-hopean jatkeeksi Tokion olympialaisissa tavoite on voittaa ulkoratojen arvokisakulta. Sitä helpottanee rahtusen se, että Ostravassa toukokuussa akillesjännevamman kärsinyt nelinkertainen MM- ja kaksinkertainen olympiavoittaja Christian Taylor ei ole kisoissa mukana.

Clay voitti olympiakarsintoja kolmiloikan loikittuaan viimeisellään kesän parhaansa 17,21. Ennen viimeistä kierrosta toiseksi sijoittunut Donald Scott johti kilpailua tuloksella 17,18. Dohan MM-kisojen kuutoselle tulos riitti kakkossijaan. Kokenut Chris Benard, 31, oli kolmas tuloksella 17,01

Curtis Thompson voitti miesten keihäänheiton kauden parhaallaan 82,78, joka jää kymmenen senttiä hänen ennätyksestään. Se syntyi Eugenessa vuoden 2016 olympiakarsinnoissa. Tämän vuoden olympiakarsinnoissa Thompsonin pisin heitto tuli viimeisellä. Sarjaan mahtuivat myös 80,34 ja 80,08 kantaneet heitot. Michael Shuey oli toinen heitettyään 79,24.

Purrier St. Pierre tuli töniksi, johti silti koko matkan

Naisten 1500 metrin finaali oli juoksun suosikin Elle Purrier St. Pierren näytös. Hän johti kilpailua koko matkan, vaikka tuli avauskierroksen alussa tönityksi niin, että joutui ottamaan askeleen radan sisäpuolelle.

– Olin sisäradalla ja kärjessä, kun muut leikkasivat kaarteessa sisään ja siinä tuli osuma. Pomppasin takaisin radalle niin nopeasti kuin pääsin, enkä antanut sen haitata, Purrier St. Pierre sanoi.

Kilpailun Purrier St. Pierre voitti omalla ja kisaennätyksellä 3.58,03, jolla hän nousi maailmantilastossa viidenneksi. Cory McGee oli toinen ennätyksellään 4.00,67 ja Heather MacLean kolmas niin ikään ennätyksellään 4.02,09.

Naisten 5000 metriä voitti Elise Cranny ajalla 15.27,81. Karissa Schweizer oli toinen ajalla 15.28,11 ja Rachel Schneider kolmas ajalla 15.29,56. Kilpailun ensimmäinen 3000 metriä tultiin maltilla 9.35:een, josta vauhti alkoi kiristyä ja kärkisijat ratkottiin viimeisen kierroksen taistossa.