Mika Kojonkoski sai tarpeekseen Matti Nykäsen kännisekoiluista – Paini mäkikotkan kanssa useasti: ”Hän ryhtyi väkisin suutelemaan ja käpälöimään talon emäntää”

© Kuva: Getty Images

Matti Nykäsen kirjassa Matin maailma käydään läpi mäkihyppylegendan elämää ja varsinkin sen nurjaa puolta.

Jo nuorena alkoholisoituneen Nykäsen elämän synkimpiä tapauksia olivat vankilatuomioihin johtaneet väkivaltaisuudet.

Mäkihyppyvalmentajana ja Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana toiminut entinen mäkihyppääjä Mika Kojonkoski oli usein Nykäsen kämppäkaverina kisamatkoilla 1980-luvulla.

Kojonkoski kertoo tapauksen Thunder Baysta, jossa Suomen maajoukkueen valmentaja Matti Pulli oli ennakkoon jo painottanut, että alkoholia ei saa hyppääjille tarjota.

– Mattihan tietenkin löysi tiensä jonnekin keittiön takavarastoon ja sai sieltä jotain. Hän oli hetken päästä todella humalassa ja ryhtyi väkisin suutelemaan ja käpälöimään talon emäntää.

Kojonkoski paljastaa teoksessa olleensa kauhuissaan useita kertoja Nykäsen alkoholinhuuruisen käytöksen vuoksi. Hän joutui myös painimaan välillä humalaisen mäkikotkan kanssa.

– Minulla pallivat käämit siihen jatkuvaan meluamiseen ja hakkaamiseen, Kojonkoski muistelee.

– Avasin kerran oven, ja Matti tuli heti päälle. Kaksi kertaa väänsin sen isompana lattiaan, mutta sellaisessa tilassa se tuli aina päälle, kun pääsi vapaaksi.

» Keskustele hiihdosta, ampumahiihdosta, lumilautailusta ja muista talvilajeista Facebook-ryhmässä Talviurheilun olohuone!