Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Henry Manni ja Espoon Tapioiden Toni Piispanen kelasivat 100 metrin Euroopan mestareiksi paraurheilijoiden EM-kilpailuiden viimeisenä kilpailupäivänä Bydgoszczissa, Puolassa.

Hollantilainen Stefan Rusch antoi Mannille hyvän vastuksen luokassa 34. Kärkikaksikon ajat olivat suomalaisen eduksi 16,28 – 16,69.

Luokassa 51 Piispanen otti revanssin belgialaisesta ME-miehestä Peter Genynistä, jolle hän oli aiemmin hävinnyt 200 metrillä. Piispasen voittoaika oli melko hitaalla radalla mainio 20,20.

Rengas tyhjänä kultamitaliin

Henry Mannia kohtasi onnettomuus matkalla calling roomista stadionille, sillä yht´äkkiä hän havaitsi toisen takarenkaan puhjenneen. Siinä vaiheessa teknikkoa ei enää voinut kutsua avuksi.

Manni joutui starttaamaan rengas tyhjänä ja päätti satsata kaiken lähtöön, jotta tyhjentynyt rengas ei jäisi sutimaan. Se onnistuikin ja hän kelasi rikkinäisellä kalustollakin Euroopan mestariksi.

– Koskaan en ole tällaista kokenut. Mutta lähtö onnistui täydellisesti. Oli varmaan tämän vuoden paras starttini, Manni kertoi huojentuneena.

– Kunto on kova. Olisi tullut varmaan todella kovakin aika ilman tätä haaveria. Mutta nyt oli tärkeintä varmistaa oman uran kymmenes Euroopan mestaruus.

Piispanen otti revanssin ME-miehestä

Toni Piispanen oli tyytyväinen kelaukseensa ja voittoon kovimmasta kilpailijastaan.

– Rata on täällä aika hidas. Alle 20 sekunnin jos olisi mennyt, olisi se varmaan ollut ME-vauhtia nopeammalla radalla, Piispanen arvioi voittoaikaansa 20,10. Genyn kelasi 20,72.

– Lähtö oli ok. Lähtökiihdytys 20 – 40 metrin välillä oli tosi hyvä. Siinä tuli isoin ero Genyniin ja se tulee varmasti olemaan ratkaiseva osuus suorituksesta myös Tokiossa.

– Onnistuneen lähtökiihdytyksen jälkeen pystyi rentouttamaan ja koko kelaus lähdöstä maaliin oli hyvä ja puhdas, Piispanen arvioi.

– Tokiossa tullaan menemään aika kovaa. Muista maanosistakin voi tulla sinne vielä erittäin hyviä haastajia.

Vilma Berg juoksi SE:llä neljänneksi

Luokassa 38 arvokilpailuiden ensikertalainen Vilma Berg Helsingin Kisa-Veikoista paransi 400 metrin Suomen ennätystä yli kolme sekuntia. Uusi SE 69,68 oikeutti komeasti finaalin neljänteen tilaan.

Toinen ensikertalainen Eetu Kuisma Turunseudun Kenttäurheilijoista oli luokan 37 pituushypyssä seitsemäs tuloksella 463. Kilpailu hypättiin vastatuuleen. Sokeain luokassa 11 Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Petteri Peitso oli niin ikään seitsemäs tuloksella 31,94.

Suomen joukkue saavutti Bydgoszczin EM-kilpailuista yhteensä kahdeksan mitalia ja jokainen Suomen joukkueen jäsen ylsi jokaisessa lajissa vähintään pistesijalle.

Mikko Peltonen: ”Ryhmädynamiikka ja yhteisöllisyys joukkueen vahvuus”

Suomen joukkueenjohtaja Mikko Peltonen oli iloinen kahdeksasta mitalista ja koko joukkueen onnistumisesta ja yhteisen tavoitteen eteen työskentelemisestä.

– On upeeta saada vetää tällaista ryhmää. Jokainen taisteli viimeiseen asti. Ryhmädynamiikka toimi koko joukkueessa, mukaan lukien kaikki joukkueen muut jäsenet urheilijoiden lisäksi, Peltonen sanoi.

– Yhteisöllisyys oli tämän joukkueen suurin voimavara. Yksittäisistä suorituksista sykähdyttivät Esa-Pekka Mattilan ensimmäinen mitali todella pitkän uran huipennukseksi ja Lepen voitto sivulajissaan 400 metrillä.

– Oli myös hienoa huomata, että joukkueen nuorisoketju toimi. Kolme ensikertalaista toivat kaikki pistesijoja, parhaimmillaan jopa rikkoivat Suomen ennätyksiä ja ylsivät mitaleille.

– Tulevaisuutta ajatellen olen iloinen myös joukkueen monipuolistumisesta. Kelauksessa olemme pitkään olleet huipulla. Nyt menestyimme myös hypyissä, heitoissa ja juoksulajeissa monissa uusissakin luokissa, Peltonen arvioi.

Lähde: SUL:n tiedote