Suomi voitti jo toisen kultamitalin samana päivänä Tallinnassa alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa, kun taktisesti loistavasti juossut Lahden Ahkeran 17-vuotias Ilona Mononen voitti naisten 3000 metriä omalla ennätyksellään ja naisten tämän kauden kotimaisella kärkiajalla 9.15,66.

– En vielä ymmärrä, että tällainen tapahtui. Tiesin, että se on mahdollista, kun olin toisena tilastossa. Mutta sanattomaksi vetää, Mononen sai sanotuksi.

Mononen juoksi lähes koko matkan 4.-5. sijoilla, kunnes nousi kärkeen viimeistä edellisessä takakarteessa 550 metriä ennen maalia.

Viimeisen kierroksen takasuoralla Saksan Johanna Pulte ja Tanskan Sofia Thøgersen ohittivat hänet uudelleen, mutta Mononen iski toisen kerran johtoon takakaarteen puolessavälissä ja piti asemansa.

– En katsella kilpailussa väliaikoja. Koetin vain seurata viiden kärkijuoksijan liikkeitä ja vastata niihin mahdollisimman hyvin. Pyrin juoksemaan ykkösradan ulkoreunaa, Mononen kertoi.

Mononen nousi kärkeen 550 metriä ennen maalia

– Oltiin suunniteltu, että pitkä kiri olisi minun juttu. Vähän säikähdin, kun muut vastasivat siihen niin hyvin. Viimeisellä 200 metrillä mietin vain kaikkia niitä 200 metrin vetoja, joita olen tehnyt. En nähnyt takana tulevia, enkä uskaltanut vilkuilla taakse.

Euroopan mestariksi Mononen juoksi uransa toisessa ulkomaisessa kilpailussa. Ensimmäinen oli maajoukkueiden EM-kilpailuissa Romaniassa kuukausi aikaisemmin.

– Sain Romaniasta hyvää oppia ja kokemusta, Mononen sanoi.

Lahden Ahkeraa edustava Mononen on vajaassa kahdessa vuodessa noussut Mikko Rajaniemen valmennuksessa yhdeksi Suomen parhaista kestävyysjuoksijoista ja tulevaisuuden toivoksi myös naisten kansainväliselle tasolle.

– Tämä oli minun juoksu-urani hienoin saavutus ja siitä kiitos valmentajalle, harjoituskavereille ja kaikille jotka ovat olleet mukana.

Rauhallisen alkuvauhdin jälkeen juoksun viimeinen kilometri kulki erittäin kovaa ja yhdeksästä parhaasta kaikki muut paitsi tilastoykkönen Norjan Ina Halle Haugen juoksivat uudet ennätyksensä.

Pohjoismaat veivät kolmoisvoiton. Toiseksi kirinyt Tanskan Thøgersen hävisi Monoselle 0,77 sekuntia ja Halle Haugen oli kolmas.

Mononen juoksi ensimmäisen kilometrin 3.11,62, toisen 3.07,97 ja kiri kolmannen loistavasti 2.56,07.

Santtu Heikkinen kiri kuudenneksi 1500 metrillä

Miesten 1500 metrin finaalissa Santtu Heikkinen kamppaili kuudenneksi kilpailussa, jossa hitaan alkuvauhdin jälkeen armottoman pitkän kirin voitti Irlannin Cian McPhillips ajalla 3.46,55.

Heikkinen juoksi pitkään 12 juoksijan ryhmässä viimeistä edellisenä pitäen koko ajan sisäradan, mutta kohensi asemaansa 700-800 metrin välisellä etusuoralla nousten kahdeksanneksi.

Taktisesti oikea-aikainen vauhdinlisäys antoi Heikkiselle tilaisuuden päästä mukaan kärkikahdeksikon irtiottoon. Viimeisen kierroksen takasuoralla neljä parasta kuitenkin karkasi häneltä.

– Hyvä sijoitus. Mutta nyt oli vähän tyhjä reisi. Kun kärki lähti, en pystynyt vastaamaan. Alkueräjuoksu oli parempi, Heikkinen arvioi suoritustaan.

– Seuraava tavoite on junioreiden MM-kilpailut Keniassa, Lempäälän Kisaa edustava Heikkinen latasi tulevaisuuden tavoitteensa.

Juoksun vauhti kiihtyi loppua kohden niin, että Heikkisen ohittaessa 800 metriä oli aikaa kulunut 2.07,46, mutta 800 viimeistä metriä hän juoksi kymmenisen sekuntia nopeammin 1.57,86.

Lähde: SUL:n tiedote