Kansainvälinen kanoottiliitto vapautti viime vuonna kanadalaisen Laurence Vincent Lapointen neljän vuoden kilpailukiellosta varsin erikoisessa tapauksessa.

Lapointen elimistöstä löytyi dopingtestissä hyvin pieni määrä ligandrolia. Ligandrol on maailman antidopingjärjestö Wadan kiellettyjen aineiden listalla, koska sillä on samoja vaikutuksia kuin anabolisilla steroideilla.

29-vuotias Lapointe pystyi kuitekin osoittamaan antidopingpaneelille, että hänen dopingnäytteensä positiivisuus johtui silloisen poikaystävän ruumiinnesteistä. Näyte ex-poikaystävän dopingainejäämiä sisältäneistä hiuksista riitti lopulta paneelille todisteeksi.

– Aika uskomatonta. Onneksi ymmärsimme analysoida hiusnäytteen ja testata tuotteen, jota ex-poikaystävä lopulta tunnusti käyttäneensä, naisen lakimies Adam Klevinas kertoi tiedotustilaisuudessa.

Ex-poikaystävä paljasti, ettei tiennyt lisäaineen sisältävän dopingia.

– Olin niin vihainen, että hän oli aineen lähde. Toisaalta olin helpottunut, että kuukausien etsinnän jälkeen saimme tietää, miten aine minuun tarttui, Lapointe kertoi huojentuneena.

Melonnan 13 maailmanmestari on myös mukana Tokion olympialaisissa.