Suomalainen urheilulegenda palaa maajoukkueeseen! Yksi puhelu muutti kaiken

© Kuva: Juha Tamminen

Maanantaina julkaistun miesten lentopallomaajoukkueen, Veljesten, 14 pelaajan EM-kisajoukkueen pelaajalistalta löytyy lopulta sitten passari Mikko Eskon nimi. Kun päävalmentaja Joel Banks julkaisi alkuperäisen kisaehdokkaiden listan huhtikuussa, ei listalta löytynyt Eskon, 42, nimeä.

– Joel (päävalmentaja Banks) soitti kesällä ja kysyi olisiko minun mahdollista olla kotona oleva varamies, jos jollekin jotain sattuisi. Sanoin heti, että tämä käy minulle hyvin. Sitten ei mennytkään pitkään, kun toinen joukkueessa olleista passareista sairastui, Esko kertaa tapahtumia kulisseissa.

Illalla 26.7. päävalmentaja soitti Eskolle ja  kysyi mukaan. Seuraava aamuna kello 11 mies istui Urpo Sivulan tutussa ja turvallisessa kyydissä matkalla lähes yhtä tuttuihin Kuortaneen maisemiin. Siitä matka jatkui vielä ”tuurausreissulle” Latvia-Viro -akselilla pelattuihin maaotteluihin

– Sytyin kyllä viimeistään siinä vaiheessa täysillä mukaan, kun näin miten hyvässä kunnossa miehet Kuortaneella oli ja miten erinomaista tekemisen laatu leirillä oli, Esko muistelee kuukauden taakse.

– Pelit meni Latviassa ja Virossa varmaankin riittävän hyvin aiheuttaakseen Joelille harmaita hiuksia ja mun noustua mukaan kuvioihin hän joutui tilanteeseen, jossa piti yksi passari kolmesta pudottaa pois. Lopputulos oli tässä tietysti harmi Akselin (Lankinen) osalta, Esko kertoo.

Esko oli mukana jo maajoukkueen ”uuden ajan” ensimmäisessä EM-turnauksessa Moskovassa 2007. Tämän jälkeen tie on käynyt Suomi-asussa EM-kisoihin myös Turkkiin 2009, Itävaltaan 2011 sekä Tanskaan 2013. Sen jälkeen ei miestä ole kolmissa edellisissä EM-taistoissa nähty, joten nyt nähdään paluu näihin ”kekkereihin” kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Ensimmäinen, upean kitkerään neljänteen tilaan päättynyt, EM-turnaus 14 vuotta sitten on yhä kirkkaana sastamalalaisen ajatuksissa.

– Ensinnäkin itselle ne olivat ensimmäiset arvokisat.  Peleissä oli todella kova tunnelma ja tuo kaksi viikkoa kestänyt flow ei unohdu koskaan. Hienoin ja kauhein turnaus samalla.

Kun 1.9. Veljekset juoksevat Hakametsän kisa-areenalle ensimmäisen kerran, niin paljon on Moskovan tapahtumien jälkeen ehtinyt välissä Eskolle tapahtua. Ajatus on yhä kirkkaampi myös omasta osasta joukkueessa.

– Toivon tuovani laatua joukkueeseen ja jos pystyn edes jotenkin auttamaan joukkuetta menestymään, niin silloin olen täyttänyt ruutuni. Haluan olla vähän muutakin kuin vaan kokenut, Esko virnistää.

Kisojen alku on muutenkin Eskolle yhtä juhlaa: avauspeli on miehen 300. maaottelu ja kolmantena kisapäivänä mestaripassari juhlii 43-vuotiaspäiväänsä.

– Tiedän jo nyt, että fiilis on uskomaton kun ensimmäinen peli koittaa. Toisaalta fokus täytyy olla 100% pelissä, mutta latauksesta ei jää puuttumaan se on varma. Nämä on hienoja hetkiä uralla ja näistä pitää pystyä nauttimaan.

Veljekset olivat jokainen jollain tavalla toki Eskolle tuttuja jo ennen joukkueeseen liittymistä, mutta jokainen joukkue on aina osiensa summa.

– Ehkä tasaisin joukkue mitä minun aikanani on ollut. Se voi olla heikkous, mutta myös iso vahvuus. Meidän pitää tehdä siitä iso voimavara ja hakea menestystä nimenomaan joukkueena, Esko tiivistää.

Toisena passarina joukkueessa on EM-kentillä jopa Eskoakin kokeneempi joukkueen kapteeni Eemi Tervaportti. Mitäs ajatuksia ”Meskolla” on virkaveljestään?

– Eemi on keikyäläinen ”rotta”, kova pelimies ja taitava passari, Esko tiivistää hymyillen.

5110 päivää tulee syyskuun ensimmäisenä päivänä kuluneeksi siitä, kun Esko ensimmäisen kerran kirmasi Suomi-paidassa numero kolme EM-kisa-areenalle Moskovassa. Paljon on muuttunut, mutta kuitenkin niin kovin vähän.

Lähde: Lentopalloliiton tiedote


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004