Jarkko Kinnusen pitkä ja komea taival kilpakävelijänä päättyy kotimaisten kilpailujen osalta Kalevan kisojen 20 kilometrin kilpailussa Tampereella torstaina. Sen jälkeen hän kilpailee vielä mahdollisesti Ruotsi-ottelussa Tukholmassa syyskuun alussa.

Kinnunen on kotoisin Jalasjärveltä ja hän edustaa Jalasjärven Jalasta, mutta asuu Nokialla Jenni-vaimon ja kolmen lapsen, 7-vuotiaan Juuson, 2-vuotiaan Johannan ja sunnuntaina nimen saavan kaksikuukautisen tyttövauvan kanssa.

Kilpakävelyn pariin Kinnusen kannustivat ala-asteen opettajan Peter Sippola ja jo edesmennyt Antti Nisula, joka piti kävelykoulua.

– Sippola opetti kävelyä ja Nisula näki minut koulun kisoissa ja sanoi, että tulehan treeneihin. Hän houkutteli sanomalla, että tässä lajissa pääsee herkästi piirinmestariksi, eikä Konosen Vallukaan kävele harjoituksissa kuin 50 metrin pätkiä. Luonnollisesti myöhemmin paljastui, ettei tuo aivan pitänyt paikkaansa, Kinnunen myhäilee muistolle.

Pian Kinnunen pyydettiin mukaan Marko Kivimäen kilpakävelytalliin.

– Muistan, kuinka hienolta tuntui, kun sain Markolta jossakin kisassa lupaavan kävelijän -paidan, eikä siitä mennyt pitkään, kun törmäsin kävelykarnevaaleilla Kari Ahoseen, joka oli lajivalmentaja. Pyysin ja sain häneltä ohjelmarungon, jota luettiin kuin Raamattua, Kinnunen sanoo.

– Sitä kautta tuli kehitystä ja kun alkoi tulla myös nuorten sarjojen Suomen ennätyksiä, aloin kuvitella, että ehkä minä olen hyvä tässä.

”Kun tulin olympialaisista kotiin, arki alkoi nanosekunnissa”

Valentin Konosen valmennukseen Kinnunen siirtyi 2016 ja alkoi samalla tehdä 1-2 kertaa viikossa yhteisiä harjoituksia Aku Partasen kanssa.

– Vallulla oli ajatus, kuinka lähdetään muuttamaan tekniikkaa, että saataisiin jalka toimimaan paremmin. Silloin kävelinkin 20 kilometrillä parhaan aikani 1.22.27 ja kaikki näytti hyvältä, Kinnunen kertoo.

– Suurin muutos harjoittelussa oli, että pitkien lenkkien intensiteetti ja keskivauhti nousi. Myös oma taso nousi, mutta tässä lajissa se, mitä on vuoden aikana tehnyt, näkyy ulospäin vain kerran vuodessa. Se harmittaa, ettei saa vuoden työtä näkyviin siinä yhdessä kilpailussa, vaikka tiesi, että on kunnossa, Kinnunen viittaa jalkavaivaan, joka söi rankasti tulosta viime vuosien arvokisoissa.

Ura arvokisoissa päättyi Sapporon olympiakilpailussa ankarien jalkavaivojen kiusaamaan sisukkaaseen 26. sijaan ajalla 4.04.28. Tampereen torstaisen 20 kilometrin ja mahdollisen Ruotsi-ottelun jälkeen Kinnunen siirtyy aktiiviurheilijasta liikunnanopettajaksi. Hän valmistui liikunta- ja terveystieteiden maisteriksi 2017.

– Minulla oli yläasteella niin hieno liikunnanopettaja Juhani Koivula, että päätin jo silloin, että haluan joskus olla samanlainen kannustava opettaja kuin hän. Olen jo tehnyt urheilun ohessa joitakin sairasloman sijaisuuksia ja nyt tuli kahden kuukauden pesti Kangasalta, Kinnunen kertoo.

Vaikka urheilu on ollut Kinnusen ammatti ja elämäntapaa pitkään, kolmilapsisen perheen isänä hän uskoo, että uusi arki löytää uomansa helposti.

– Kun tulin olympialaisista kotiin, arki alkoi nanosekunnissa, Kinnunen hymyilee.

Lähde: Urheiluliitto