Leo-Pekka Tähti kelasi kovan ajan 13,81 T54-luokan 100 metrin alkuerässä keskiviikkoaamuna Tokion paralympialaisissa ja lähtee kello 13.30 Suomen aikaa kelattavaan finaaliin ennakkosuosikkina.

Helpolla porilainen ei kuitenkaan tule pääsemään. Alkuerissä Tähden lisäksi Meksikon Juan Pablo Cervantes Garcia (13,85) sekä Kiinan Ying Zhang (13,95) ja Yang Hu (13,96) alittivat 14 sekunnin rajan. Lisäksi Thaimaan nuori Athiwat Paeng-Nuea kelasi tasan 14 sekuntia.

Tähti lähti nopeasti kisan jälkeen keskittymään finaaliin ja antaa kommentteja finaalin jälkeen.

T54-luokan toinen suomalainen mieskelaaja Esa-Pekka Mattila joutui pettymään. Hän kelasi ajan 14,71 ja oli alkuerien 15:nneksi nopein. Aika oli huomattavasti parempi kuin Mattilan kaksissa aiemmissa paralympialaisissa (Lontoo 14,99 ja Rio 15,07), mutta tämän kauden tulostasoon nähden alakanttiin.

– Totta kai harmittaa. Jos olisi ollut hyvä oma suoritus, ja ei olisi päässyt finaaliin, niin olisi voinut todeta, että ei voi mitään, taso oli korkea. Omassa erässäni suoraan jatkopaikkaan olisi riittänyt 14,39, mikä olisi ollut haarukassa, että kyllä tässä itse sössin, totesi Mattila, joka oli kelannut tällä kaudella ennätyksekseen 14,18.

– Kauden heikoin startti tärkeimmässä paikassa. Ei ole syytä olla tyytyväinen, hän lisäsi ja arveli uran jatkuvan ainakin ensi vuoden MM-kilpailuihin, jos taloudelliset realiteetit antavat myöten.

Amanda Kotaja voitti oman alkueränsä naisten T54-luokan satasella ja eteni klo 14.46 Suomen aikaa kelattavaan finaaliin alkuerien kolmanneksi nopeimmalla ajalla 16,43. Kiinan Zhaoquan Zhou antoi myrskyvaroituksen kelaamalla uudeksi Aasian ennätykseksi ajan 15,80. Yhdysvaltain Hannah Dederick (16,21) oli alkuerien toiseksi nopein. He kelasivat tosin 1,7 metrin myötätuuleen, kun Kotajan erässä tuuli oli 0,3 metriä vastainen.

– Lähdössä tapahtui jotain outoa. Kelauskapula tuntui menevän puolittain pinnojen väliin ja tuli täysi stoppi. Loppu tuli kyllä hyvin, Kotaja sanoi.

– Hyvillä ja odottavaisin mielin odotan iltaa, hän jatkoi.

TEPPO POLVELLA VAHVA SUORITUS MAANTIEAJOSSA

Nivalalainen Teppo Polvi onnistui mainiosti käsipyöräilyn yhdistetyssä H1- ja H2-luokkien maantieajossa. Polvi sijoittui seitsemänneksi ja oli oman H1-luokkansa toiseksi paras ajaja. Yhdistetyssä luokassa kärkisijat menivät odotetusti lievempivammaisille H2-luokan ajajille selvällä erolla. Polvi kuitenkin voitti mm. tiistaisen H1-luokan aika-ajokilpailun kultamitalistin, Etelä-Afrikan Nicolas Pieter du Preezin.

– Olimme sopineet H1-luokan ajajien kesken, että ajetaan porukassa ensimmäisen kierroksen metsäosuus, joka oli eri reittiä kuin eilisessä aika-ajossa. Kaksi viimeistä kierrosta sitten mentiin omillamme niin kovaa kuin pystyi. Se oli maantiereittienkin mittakaavassa kova reitti, oli kovia alamäkiä ja pitkää ylämäkeä. Kyllä siinä sai rääkätä itseään ihan tosissaan, Polvi sanoi.

Suoritus oli Polvelta hyvä, ja se miestä tyydytti, mutta ajatukset olivat pitkäaikaisen kilpakumppanin, tiistaina aika-ajokisassa tunnelin seinään ajaneen ja sairaalassa tarkkailtavana yön viettäneen Harri Sopasen voinnissa.

– Harrin loukkaantuminen sekoitti pakkaa ja on ollut huonot fiilikset siitä lähtien. Se tässä on päällimmäisenä mielessä edelleen, nivalalainen totesi.

46-vuotiaan Polven ura jatkuu hamaan tulevaisuuteen.

– Mennään näiden kisojen suhteen vuosi kerrallaan, mutta enköhän minä tule pyörällä ajamaan niin kauan kuin elän.

JARKKO MYLLY EI ONNISTUNUT ILMAKIVÄÄRIKILPAILUSSA

Haapavetinen Jarkko Mylly ampui SH1-luokan ilmakiväärin 10 metrin kisaan 60 laukauksella pisteet 625.3 ja sijoittui 41:nneksi. Kahdeksan parhaan ampujan finaaliin olisi vaadittu 632.7 pistettä.

– Ei se hyvin mennyt. Alusta loppuun oli yhtä heikkoa vaihetta. Olosuhteissa ei ollut ongelmia, vaan korvien välissä, omassa tekemisessä, Mylly harmitteli.

Mylly saavutti Tokion paralympialaisiin maapaikan jo syksyllä 2018. Tuolloin kisapaikka irtosi juuri ilmakivääriammunnasta, mutta sittemmin 50 metrin pienoiskiväärikilpailu, joka Tokiossa ammutaan viimeisenä kilpailupäivänä sunnuntaina, on noussut Haapajärven Ampumaseuran edustajan vahvemmaksi lajiksi.

– Ilmakivääriin minulla ei ole oikein ollut luottoa. Tämä on ollut vaikeaa jo pitkän aikaa. Toivottavasti pienoiskivääri menisi vähän paremmin. Tai ei voi sanoa toivottavasti, mutta katsotaan, sen näkee sitten, Mylly totesi.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote