Pituushyppääjä Kristian Bäck on kuukauden verran rakentanut paluuta arvokisoihin Mikael Ylöstalon ja Diari Sharifin valmennuksessa. Samalla taakse jäi kolme vuotta kestänyt yhteistyö brittivalmentaja Frank Attohin kanssa.

– Olin yhteydessä muutamaan ulkomaiseen valmentajaan, mutta päädyin kysymään Ylöstaloa, johon luotan, ja joka on aiemmin vähän katsonut sivusta minun hyppyjäni, Bäck sanoo.

Viipurin Urheilijoita edustavan Bäckin, 25, taustalla on nyt valmennustiimi, johon Ylöstalon ja Sharifin lisäksi kuuluu kokenut fysioterapeutti Jarmo Ahonen.

– Nyt on aloitettu nollasta niin, että Ahonen tekee ohjelmat ensimmäiset kuusi viikkoa. Sen aikana vahvistetaan paikkoja ja yritetään saada kroppa kestämään, Bäck viittaa viime vuosina toistuvasti harjoittelua kiusanneisiin jalkavaivoihin.

– Sen jälkeen Ylöstalo alkaa tehdä ohjelmia ja Sharifi, jolla on paljon hyvää annettavaa, on toisena valmentajana. Ideana on, että joku on aina paikalla minun hyppyharjoituksissani. Olen viime vuodet harjoitellut aıka lailla yksin.

Vauhtijuoksu vaatii reipasta remonttia

Bäck sijoittui viisi vuotta sitten Amsterdamin EM-kisoissa viidenneksi, mutta karsiutui kaksi vuotta myöhemmin Berliinin EM-finaalista. Syksyllä Berliinin kisojen jälkeen Bäck siirtyi Mikael ja Natalia Bäckin valmennuksesta monia huippunimiä ohjanneen Attohin valmennukseen.

– Frank on hyvä valmentaja, mutta korona pilasi meidän suunnitelmamme. Koko yhteistyö piti tehdä etänä. Frankin systeemissä mennään päivä kerrallaan. Se olisi voinut toimia, jos olisi nähty päivittäin, mutta nyt ei nähty ja tuntui, että ohjelmoinnista puuttui selkeys, Bäck sanoo.

Ylöstalon johdolla Bäck hakee kehitystä erityisesti vauhdinjuoksuun.

– Hyppääminen ei ole ongelma, mutta lankulle juoksu on ihan hirveän näköistä. Jos sitä aikoo korjata, siinä pitää olla koko ajan valmentaja mukana, Bäck sanoo.

Tavoitteet kesän arvokisoissa

Bäck odottaa innolla myös yhteisharjoituksia Ylöstalon valmentamien sprinttereiden Samuli Samuelssonin ja Tuukka Huuskolan kanssa.

– Tarkoitus on tehdä pikajuoksijoiden kanssa vähintään nopeustreenit. Olen todella kaivannut harjoitusryhmän tuomaa buustia, Bäck sanoo.

– Tavoitteet ovat kesän EM- ja MM-kisoissa. Se lämmittäisi mieltä, jos saisi kesällä vanhan ennätyksen 795 rikki. Hallikaudesta en osaa sanoa mitään. Vauhtijuoksussa on niin paljon muutettavaa, että se ottaa aikaa.

Lähde: SUL:n tiedote