Tuore dopingpommi järisytti hiihtomaailmaa – ”Näin kansainvälinen hiihtoliitto toimii”

© Kuva: Getty Images

Hiihtotähti Marit Björgen paljasti juuri julkaistussa Ingerid Stenvoldin kirjoittamassa Vinnerhjerte-elämäkerrassa, että häntä epäiltiin dopingista Lahden vuoden 2017 MM-kisoissa.

Naisen virtsanäyte sisälsi merkkejä 19-norandrosteronista, joka on kielletty anabolinen steroidi. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS epäili naista dopingista.

Norjan lääkintäjoukot tiesivät kuitenkin naisen käyttäneen Primolut-N-nimistä valmistetta, jolla muokataan kuukautiskiertoa. Se on sallittu lääke, jota Björgen myös käytti. Norjalaisten selityksen mukaan lääkkeen sisältämä noretisteroni johti siihen, että virtsaan tuli pieni määrä kiellettyä steroidia. Selitys upposi, ja Björgen voitti neljä MM-kultaa.

Kaikki eivät ole olleet mielissään kirjapaljastuksesta. Venäläishiihtäjä Gleb Retivih antoi palaa Match TV:n haastattelussa.

– Kuvitelkaa, että hän ei olisi kertonut koko asiasta kirjassa. Kukaan ei olisi saanut tietää. Ei ole mukavaa, että tällaisia asioita paljastuu. Näin FIS toimii organisaationa. Se on tiedossa koko sen historian ajalta. Kaikki aina unohdetaan. Asiaa ei voi muuttaa.

» Keskustele hiihdosta, ampumahiihdosta, lumilautailusta ja muista talvilajeista Facebook-ryhmässä Talviurheilun olohuone!