Suomalainen käsipalloilija Mia Åstrand on kertonut Ylelle vaikeista ajoistaan.

Dickenissä pelannut Åstrand teki valtavan virheen pari vuotta sitten. Nyt 20-vuotias nuorukainen sairastui kesällä 2019 Espanjassa.

Hän palasi Suomeen 40 asteen kuumeessa. Lääkäri määräsi hänet lepäämään.

Kuume nousi viikkoa myöhemmin jälleen. Kun hän tunsi olonsa hieman paremmaksi, päätti hän palata harjoituksiin. Tuo virhe maksoi kovan hinnan.

Jatkossa hän tunsi treeneissä ajoittain huimausta ja pahoinvointia, mutta yritti unohtaa asian. Tilanne paheni lopulta ja sairaalassa selvisi, että hän oli sairastanut mononukleoosin. Kipeänä harjoittelu oli aiheuttanut sydänlihastulehduksen.

– Minulle kerrottiin, että on hengenvaarallista harjoitella, kun kärsii mononukleoosista – ja minä harjoittelin pahimmillaan kolme kertaa päivässä. Lääkärit sanoivat, että saan kiittää onneani, että olen vielä täällä. Olisi voinut käydä vielä paljon pahemmin, kertoi Åstrand Ylelle.

Seuraavat kolme kuukautta hän oli käytännössä sänkypotilas. Pulssi nousi kattoon vain kävelemällä lyhyitä matkoja kotona.

Hänen tilansa on parantunut. On kuitenkin lääkärin arvion mukaan todennäköistä, että urheilu-urasta ei tule enää mitään.

Ylen juttu.